Sitt inte still, var aktiv och påläst

By on 3 oktober, 2023
Arkivbild

Cirka 1,5 miljon pensionärer äger sin bostad (2018), och bland dem i åldern 65 år och äldre har 6 av 10 bott i sin bostad i minst 30 år. I en undersökning för ett par år sedan svarade drygt 1 000 personer i åldern 55 till 80 år, på frågan om de funderat på sin framtida bostadssituation.

26 procent i åldern 55 till 64 år svarade att de faktiskt aldrig funderat på hur de ville bo som äldre. I åldern 65 till 69 år var det 32 procent som inte ägnat sin framtida bostad en tanke. I samma undersökning svarade många (i åldern 70 till 80 år) att de redan anpassat sitt boende, men av de som inte gjort det så hade 28 procent aldrig tänkt på hur nästa bostad skulle se ut.

Jag skulle också vilja veta hur många (i åldern 55 till 80 år) som aktivt funderat på att byta bank och hur många som har koll på sin bolåneränta. Tyvärr har jag inte hittat några siffror på det.

För ett par år sedan medverkade jag på en bostadsmässa. Fokuset var på boende och bostäder generellt och med extra mycket information om den äldre generationens utmaningar och möjligheter. Ett möte på den mässan stod ut och jag glömmer varken innehållet i samtalet eller personerna som deltog. Ett pensionerat par stod framför mig ganska sent den första dagen.

Han kunde inte förmedla sig som förr på grund av afasi och kvinnan var nu tvungen att på ett helt nytt sätt sätta sig in i parets ekonomi. Jag bad dem återkomma dagen efter med mer detaljerad information om storlek på bolån, värde, räntenivå och amortering.

Paret hängde på låset dagen efter och kvinnan hade tagit fram all information som krävdes. Vi kan kalla dem Lotta och Lennart. Paret som bott på samma adress sedan mitten av 70-talet hade lån på 450 000 och villan var värderad till 6,5 miljoner. Det visade sig att de betalade listränta på sitt bostadslån.

Listräntan är räntan som visas utåt på långivares hemsidor. Man kan säga att det är bankens högsta ränta då man som kund inte kan få en högre ränta än listräntan. Däremot går det att få en lägre ränta. Den ränta som kunderna fått under en viss månad redovisas som snittränta. Individuella faktorer styr räntan du får och här kan till exempel låg belåningsgrad ge ränterabatt.

Hade inte Lotta och Lennart varit på mässan, eller om Lennart inte fått afasi och Lotta sett sig tvungen att sätta sig in i ekonomin hade det sannolikt bara rullat på. Genomgången ledde till att de bytte bank och fick ned räntan ordentligt, vilket ledde till många tusenlappars besparing över året. Skillnaderna mellan list- och snittränta kan upplevas som förvirrande för privatpersoner.

Tänk så här:

Listräntan är den högsta räntan som kan behöva betalas, helt utan rabatter. Det är snitträntan som ska stå i fokus för dig och inte listräntan. Det handlar om att vara både aktiv och påläst när man ska omförhandla eller byta bank. Om du erbjuds högre ränta än snittränta (genomsnittsräntan som alla kunder fått under den senaste månaden) så bör du ifrågasätta varför.

Det finns också aktörer som ger samma ränta till alla, man behöver inte förhandla, givet vissa förutsättningar så får alla samma ränta.

Om inte förr så är det precis nu som man, oavsett ålder, ska sätta sig i förarsätet för sin privatekonomi. Jag vet inte, men jag tror att det kan vara så att man efter en viss ålder kan man hamna i ett läge där man tror att det inte är någon idé att ens tänka på att byta bank, än mindre göra det.

Till skillnad från yngre personer som ganska nyligen kommit in på bostadsmarknaden har många äldre bott i sin bostad länge. Skillnaden mellan vad man har i lån och bostadens värde är ofta mycket stor. Värdeökning från när man köpte och eventuell amortering har bidragit till det vilket kan påverka räntenivån positivt.

Gör som Lotta och Lennart, ta reda på din räntenivå och din belåningsgrad och undersök om du kan få bättre ränta. Det kan löna sig att utmana din nuvarande bank och våga ifrågasätta din räntenivå.

– Claudia Wörmann

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Hypoteket

You must be logged in to post a comment Login