Sista chansen att anmäla sig till Skolval 2018

By on 8 augusti, 2018
Mellan den 27 augusti och 7 september får en halv miljon unga chansen att rösta i skolval. I dagsläget har drygt 1 500 skolor anmält sig. Att anordna skolval är viktigt ur flera perspektiv. Skolan fångar upp samhällsdebatten och unga tränas i att rösta och utöva sina demokratiska rättigheter. Kunskaperna ger eleverna ökat inflytande.

I början av höstterminen kan skolor runt om i landet kostnadsfritt arrangera skolval. Det är ett sätt för skolan att arbeta med sitt demokratiuppdrag, att ge elever möjlighet att lära sig om den demokratiska processen och samtidigt bilda sig en egen politisk uppfattning. Skolval kan leda till att unga får ökat inflytande i samhället och mer makt över sina liv. Det bidrar bland annat till framtidstro och förtroende för hur ett demokratisktsamhälle styrs.

15 augusti är sista chansen att anmäla sig till Skolval 2018. Anmälan görs via hemsidan www.skolval2018.se.

Skolval arrangeras av elever eller av skolpersonal och elever tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller en skolförening. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängd, valurnor och rösträknare. Valdagen sker under perioden 27 augusti till 7 september. Efter valen rapporteras resultat in och ett gemensamt valresultat delas med allmänheten.

Detta behövs för att anordna skolval:

  • En person som ansvarar för att valet blir av. Denna person kallas arrangör och ordnar med det praktiska inför valet som att till exempel boka lokal.
  • En person som ansvarar för att valet går rätt till. Denna person kallas kontrollant och har koll på instruktionerna som behöver följas för att till exempel valresultatet ska stämma. Denna person behöver vara myndig senast under skolans valdag.
  • Material som gör det enkelt att förbereda valet samt paket innehållandes bland annat valsedlar och valkuvert skickas ut till alla anmälda skolor kostnadsfritt.

Om Skolval
Satsningen Skolval 2018 riktas till elever i årskurs 7–9 och gymnasiet, både i samband med valet 2018 och i valet till Europaparlamentet (2019). Projektet drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samarbetsmyndigheter.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login