Sifoundersökning visar: Varannan ung har bott i andra hand

By on 26 juli, 2019

Varannan svensk mellan 18–29 år har bott i andra hand, det visar en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Dessutom etablerar sig svenskarna allt senare på bostads- och arbetsmarknaden, enligt SCB.

– En historiskt stor andel av unga vuxna har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem. En andrahandsbostad är ofta dyr vilket gör det svårare att spara till kontantinsatsen till en egen bostad. Det riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen, vilket påverkar Sveriges långsiktiga välmående och konkurrenskraft, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sifoundersökningen visar att varannan ung svensk i åldern 18–29 år, 46 procent, har bott i andra hand eller som inneboende. Undersökningen visar också att 61 procent skulle vilja bo större än de gör i dag. Totalt 36 procent uppger att det största hindret för dem att flytta är att månadskostnaderna skulle bli för höga.

Unga flyttar hemifrån allt senare. Det visar statistik från SCB över etableringsåldern som mäter när 75 procent av en ålderskategori har egen bostad och försörjning. År 1985 var etableringsåldern 21 år, mot 29 år i dag. Siffror från SCB visar dessutom att allt färre unga äger sitt boende. År 1981 ägde 43 procent av 25–34-åringarna sitt boende, mot 24 procent 2017.

– Unga vuxna kommer i kläm på dagens dysfunktionella bostadsmarknad. Då krävs insatser riktade till unga bostadsköpare, såsom omformulerat amorteringskrav, subventionerat bosparande och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp, säger Marcus Svanberg.

”Hem, bitterljuva hem”
Undersökningen om andrahansboende och flytthinder är en del av ”Hem bitterljuva hem” – en rapport om bostadsmarknaden som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling publicerat. Här synliggörs effekterna av bostadskrisen för människorna bakom statistiken och hur deras liv försvåras av bostadsbristen. Rapporten slår fast att det skärpta amorteringskravet bör ifrågasättas och att åtgärder som underlättar för unga vuxna att göra entré på bostadsmarknaden måste prioriteras.

Om undersökningen:
Resultatet baseras på en Sifoundersökning där 2 300 svenskar i åldern 18–79 år, ur ett riksrepresentativt urval, svarat på frågor om prisutveckling, politik och andra bostadsrelaterade frågor. Undersökningen slutfördes i februari 2019.

Har du någonsin bott i andra hand eller som inneboende?

Svarsalternativ Totalt 18–29 år
Ja, en gång 23% 25%
Ja, mer än en gång 20% 21%
Nej 57% 53%
Vet ej 0% 1%

Skulle du vilja ha en större bostad än vad du har i dag?

Svarsalternativ Totalt 18–29 år
Ja 40% 61%
Nej 58% 32%
Vet ej 2% 7%

Om du skulle vilja ha en större bostad än i dag – vad är de huvudsakliga skälen till att du inte har det?

Svarsalternativ 18–29 år
Månadskostnaderna skulle bli för höga 36%
Svårt att hitta rätt bostad 21%
Jag får inte lånelöfte 16%

Städerna med högst andrahands-hyra:

Stad Median månadshyra
1. Stockholm 11 500 kr
2. Kungsbacka 9 850 kr
3. Ystad 9 550 kr
4. Helsingborg 9 125 kr
5. Uppsala 8 000 kr

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login