- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Sida ger extra stöd för att förebygga en storskalig matkatastrof i Sahel-länder
– Den här situationen har utvecklats enormt snabbt. Nederbördsmängderna i början av regntiden förra året såg ganska bra ut, men när regnen slutade tidigare än vanligt och var oregelbundna förändrades situationen. Skörden slog fel och betesmarkerna torkade ut, och de många hushåll som nu inte har kunnat producerat tillräckligt med mat har en riktigt tuff tid framför sig, säger Susanne Mikhail, chef på den humanitära enheten på Sida. Insatserna vi nu går in i har samordnats genom ett unikt och nära samarbete mellan Sidas humanitära enhet och ett antal svenska ambassader för att nå ut med både livräddande och långsiktiga insatser på samma gång.
Ett avsevärt antal hushåll i framförallt Tchad, Mali, Burkina Faso och Mauretanien kommer att få svårt med matförsörjningen till sig själva och till sin boskap. Nivån av undernäring bland barn riskerar att bli mycket hög. På bara ett halvår har antalet människor som är så kallat matosäkra, alltså inte har tillräckligt med mat att äta, ökat med 60 procent till 6,8 miljoner människor. Att gå in tidigt med insatser i en begynnande matkris är viktigt för att undvika att det utvecklas till en ännu större kris.
– Vårt bistånd är i stor utsträckning inriktat mot att stärka landsbygdsbefolkningens motståndskraft. När detta händer kan vi inte enbart fortsätta som tidigare. Vi tvingas söka nya vägar med bland annat kontantstöd, stöd till husdjurens överlevnad, insatser för att snabbare än vanligt få nästa skörd för att nå snabbare resultat för den drabbade befolkningen än vad vi vanligen gör med det långsiktiga biståndet, säger Mats Hårsmar, Chargé d’Affaires och biståndschef vid ambassaden i Burkina Faso.
När resurserna inte räcker till för de människor som redan lever på marginalerna vad gäller mat och försörjning hamnar man snart i en ond cirkel och problemen förvärras snabbt. Om maten inte räcker till djuren blir följderna att de dör, säljs eller slaktas, och då har man gjort sig av med både en besparing och sin främsta inkomstkälla. Detta påverkar hälsa, utbildning och kvinnors situation negativt. De drabbade kan försöka ta djuren dit det ännu finns vatten och gräs, men sådana områden är numera få, många djur trängs och risken för konflikter och sjukdomsspridning ökar för varje dag. Vissa länder har till och med stängt sina gränser för boskapen som tillhör nomadiserande folk.
– Med den här insatsen hoppas vi kunna minska matosäkerheten i Mali. Jämfört med 2017, ser vi en markant ökning av människor som är i behov av stöd, framförallt i de konfliktdrabbade norra delarna av landet. Genom våra insatser investerar vi bland annat i infrastruktur för bevattning, rehabilitering av betesmarker och ökad tillgången till vatten. Det är otroligt viktigt att vi i dessa områden lägger stort fokus på konfliktkänslighet och att dessa investeringar främjar samarbeten, framförallt kring de naturresurser som en stor majoritet av befolkningen lever av, säger Eva Emneus, Sveriges ambassadör i Mali.
För att ge stöd till de drabbade går nu Sida in med extra pengar genom en stor satsning om totalt 180 MSEK till FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, och till FN:s barnfond Unicef. Även frivilligorganisationerna ACF, Action Against Hunger, och Svenska Missionsrådet får extra pengar. De insatser som finansieras av Sida riktar in sig på de mest utsatta hushållen, både med direkt hjälp med mat och behandling av undernäring, men också med hjälp genom att dela ut utsäde för matgrödor till de som har förlorat det, med jordbruksutbildning för diversifiering av inkomstmöjligheter, genom införande av nya grödor och arbetssätt och genom att återställa betesmarker.
– FAO är en intressant partner för både humanitära insatser och långsiktigt utvecklingsarbete i Sahel-regionen. FN-organet som är specialiserat på jordbruksfrågor har kunskaper och kanaler som gör att de samtidigt kan agera snabbt där det behövs, men också har de kontakter som krävs för att kunna lämna över biståndet till nationella och lokala aktörer, säger Pedro de Figueiredo som är rådgivare på Sidas humanitära enhet.
Världen
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login