Sida ger 300 miljoner kronor i stöd till svåraste kriserna

By on 8 juli, 2018
Arkivbild

Antalet människor i behov av humanitärt stöd är fortsatt stort och på tio år har antalet fördubblats. Enligt de senaste siffrorna från FN är 134,1 miljoner människor i behov av humanitärt stöd globalt. Många relaterade till pågående konflikter men också torka och brist på mat. Sida ger nu extra stöd till tio av världens största kriser till insatser för människor som har stora behov av mat, rent vatten och skydd.

För andra året i rad är Jemen världens största humanitära kris där 22 av landets 29 miljoner invånare är i stort behov av stöd och av dem befinner sig åtta miljoner människor på gränsen till svält allt medan kriget fortsätter rasa.

Många är i behov av akuta humanitära insatser som exempelvis evakuering ut ur krigshärjade städer och sedan temporärt boende och skydd. Vårt stöd går också till snabb tillförsel av mat och vatten till människor som på grund av kriget förlorat hela sitt matförråd. Det är också viktigt att snabbt ge stöd till mobila hälsokliniker och akut sjukvård för skottskadade i krig eller svårt undernärda barn som inte fått tillräckligt med mat på veckor, säger Susanne Mikhail Eldhagen, biträdande chef på Sidas humanitära avdelning.

I början av året gjorde Sida den första fördelningen av årets humanitära stöd då drygt 2,3 miljarder fördelades på 15 större och15 mindre kriser. Under våren har Sida betalat ut ytterligare stöd på305miljoner till kriser där situationen förvärrats, som Rohingya-flyktingar i Bangladesh, Sudan, Syrien-krisen men också till den svåra matbristen i Västafrika, i länderna Tchad, Mali, Mauretanien, Kamerun och Burkina Faso.

Sida gör nu en uppföljning vad gäller behov av dessa humanitära situationer och ger nu ytterligare stöd till tio kriser som är särskilt allvarliga och akuta och där dessa extra pengar i många fall är direkt livräddande. Det gäller Jemen, Sydsudan, DR Kongo, Etiopien, Nigeria, Centralafrikanska Republiken, Afghanistan och Irak samt kriserna i Syrien och Burundi.

Vi går även in i glömda kriser som det inte skrivs mycket om i media, men som likväl är akuta som Centralafrikanska Republiken där hälften av befolkningen är i behov av humanitär hjälp och där sjukvården i huvudsak bedrivs av internationella humanitära organisationer som exempelvis Sida stöder, då det nationella systemet till stor del kollapsat efter decennier av krig, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

Enligt FN är 134,1 miljoner människor i behov av humanitärt stöd vilket på bara ett halvår ökat de ekonomiska behoven från 22,5 miljarder USD till 25,4 miljarder USD, nivåer som aldrig tidigare uppnåtts. Stöden från FN:s medlemsländer matchar däremot inte behoven och insatserna är endast 33 procent.

För andra året i rad är Jemen världens största humanitära kris. Runt 22 miljoner människor, 75 % av befolkningen, är i behov av humanitärt stöd på grund av konflikten som pågår i landet. Den pågående offensiven i staden Hodeidah väntas få långtgående konsekvenser då två strategiska hamnar riskerar att blockeras vilket stoppar införseln av mat och förnödenheter, samt nära hälften av bränsleimporten. Redan nu befinner sig närmare åtta miljoner människor på gränsen till svält och stora insatser behövs eftersom myndigheterna inte längre kan förse befolkningen med basala förnödenheter inklusive primärhälsovård, nutrition, rent vatten, elektricitet och sociala skyddsnät.

2018 är det svåraste året också för Sydsudan där svält hotar flertalet områden runt om i landet, där mer än 1,1 miljoner barn beräknas vara undernärda eller allvarligt undernärda, och förnyade strider lett till runt två miljoner människor tvingats på flykt. I Demokratiska Republiken Kongo är den humanitära krisen en av världen mest allvarliga och komplicerade men trots det ”bortglömd”, här finns mer än fem miljoner flyktingar och totalt saknar nära nio miljoner människor mat och rent dricksvatten och skydd. Trots de enorma behoven utlovades inte några större summor vid givarkonferensen tidigare i år samtidigt som givarna dragit ner på stöden jämfört med förra året.

– Trots den dystra bilden har det svenska humanitära stödet haft stora positiva effekter. Förra året var Sida en av de första givarna i Somalia och norra Nigeria och vår snabbhet och handlingskraft var viktigt för att avvärja en svältkatastrof i dessa två länder. Sida var också en av de första stora givarna till Bangladesh, där över en halv miljon Rohingya sökt skydd från våldet i Myanmar, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

Så här fördelas Sidas extra stöd på 300 miljoner kronor:

  • Jemen – 60 miljoner
  • Sydsudan – 50 miljoner
  • Demokratiska Republiken Kongo – 50 miljoner
  • Etiopien – 30 miljoner
  • Burundikrisen – 25 miljoner
  • Syrienkrisen – 20 miljoner
  • Nigeria – 20 miljoner
  • Centralafrikanska Republiken – 20 miljoner
  • Afghanistan – 15 miljoner
  • Irak –10 miljoner

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login