Se upp för vägglusen ett ovälkommet resesällskap

By on 27 maj, 2023
Arkivbild

Se upp för vägglusen ett ovälkommet resesällskap i sommar, när resandet utomlands ökar i sommar så ökar även risken för att skadedjur som vägglöss följer med hem i resväskan efter semestern.

Vägglusen är en otrevlig gäst som det kan krävas sanering av hemmet för att bli av med. Men det finns många sätt att skydda sig mot vägglöss både under och efter resan. Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa tipsar om hur du undviker att få med dig vägglöss hem och vad du ska göra om du drabbas.

Vägglöss trivs på alla resmål världen över, inte minst i storstäder. De förökar sig dessutom snabbt och kan vara mycket svåra att bli av med. Antalet saneringar i Sverige tiodubblades under 2010-talet för att tillfälligt minska under pandemiåren. Vägglössen finns överallt och kan vara svåra att upptäcka.

– Första gången man blir biten kan det ta 1–2 veckor innan man får en reaktion och för vissa uteblir reaktionen helt. Mina främsta tips är att ställa ut resväskan på balkongen eller i ett förråd utomhus och att tvätta eller torktumla kläderna i minst 55°C vid hemkomsten, då dör vägglössen innan de hinner föröka sig och sprida sig till ditt hem, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Vägglöss sprids ofta med bagaget när vi reser och kan överleva i upp till 18 månader utan att äta. Det finns en del saker som du bör tänka på under och efter resan för att minska risken för angrepp.

– Då de flesta vägglöss finns i eller nära sängen bör den undersökas noga. Vägglöss gömmer sig under dagarna och det är större chans att upptäcka dem fram mot kvällen. Om du upptäckter vägglöss när du anländer till resmålet bör du genast be om att få byta rum. Som en säkerhetsåtgärd kan du undvika att sprida dina kläder i rummet under resan, förvara dem istället i en förseglad plastpåse, säger Håkan Franzén.

Så vet du om vägglössen tagit sig in i ditt hem

Vägglusen är en blodsugande parasit som livnär sig på människoblod. Bettet är väldigt likt ett myggbett, vilket kan göra det svårt att avgöra om du faktiskt fått ett vägglusbett. Ett tydligt tecken på att det är just vägglöss är att man får flera utslag nära varandra på kroppen eller om små blodfläckar upptäcks i sängen.

– Kontakta ditt försäkringsbolag och ett saneringsbolag omedelbart om du upptäcker att ditt hus angripits. Om du bor i en hyresrätt så kontaktar du fastighetsägaren och om du bor i en bostadsrätt så kontaktar du normalt sett föreningens styrelse eller förvaltare. Skadedjur som vägglöss förökar sig snabbt och sprids lätt mellan lägenheter och radhus och det är betydligt enklare att sanera en lägenhet än en hel fastighet, säger Håkan Franzén.

Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: Trygg Hansa

You must be logged in to post a comment Login