Satsning på mätningar ökade digital kompetens

By on 20 november, 2024
Genrebild

De senaste två åren, 2022 och 2023, har Karlskoga kommun mätt sin digitala mognad med hjälp av självskattningsverktyget Dimios. 2023 års mätning visar att den digitala mognaden har ökat rejält, mest av det fyrtiotalet kommuner som mätte vid båda tillfällena.

Mätningen, som samordnats av digitaliseringsstrateg Andreas Heydeck, fokuserade på områden som aktivitet, innovation, balans, användaranpassning och teknik. I den första undersökningen 2022 svarade en stor andel ”vet ej” på frågor som handlade om kommunens digitala standarder.

— Insikterna från den första undersökningen hjälpte oss att ta fram en riktad handlingsplan för att öka den digitala kompetensen inom kommunen, säger Andreas Heydeck.

I syfte att främja både teknisk förståelse och ett mer proaktivt arbetssätt, genomfördes ett antal initiativ riktade till både chefer och anställda, exempelvis utbildningsprogrammet ”Digitaliseringens ABC”, mikroutbildningar och digitala träffar.

— Under 2023 organiserade vi också Idécafé med utställningar där medarbetare i kommunen fick utforska och testa ny teknik och det planerar vi att fortsätta med under 2024, eventuellt i digital form för att göra det mer tillgängligt, säger Andreas.

Satsningarna gav resultat och det syntes i nästa undersökning. Andelen som svarade ”vet ej” på kännedomsfrågan om digitala standarder minskade till nästa mätning 2023, vilket visade tydlig förbättring både vad gäller förståelse och kännedom. Den digitala mognaden ökade från 52,2% 2022 till 61,5% 2023.

Men varför är det så viktigt med digital kompetens och vad är det egentligen? Andreas Heydeck pekar på att det är en förutsättning för att digital utveckling ska göra verklig skillnad och nytta där det behövs som bäst.

— Det handlar om att ha grundläggande kunskap och ett mindset att det går att förenkla uppgifter och göra dem lättare med hjälp av IT, till exempel om hur AI fungerar. Då blir det naturligt att efterfråga digitala lösningar, annars upplevs kanske digitalisering mer som något man utsätts för och inte som en hjälp, säger Andreas.

Kommunens resa mot ökad digital kompetens är en långsiktig satsning för att skapa en arbetsmiljö där digitalisering är en självklar del av arbetet och ses som ett viktigt stöd för att effektivisera och utveckla verksamhet, inte minst administrativt. Mätningar är ett sätt att hålla koll på utvecklingen.

— Att investera i mätningar har visat sig vara en viktig del i att kunna följa vår digitala utveckling, förbättra oss där det ser tunt ut och hålla en stadig kurs mot våra digitaliseringsmål, avslutar Andreas.

Karlskoga
Örebronyheter

Källa: Karlskoga kommun

You must be logged in to post a comment Login