- Helgpyssel på Drottninggatan
- Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
- Region Örebro län inför övergångsregler
- Nästan 1 500 invånare i Örebro län har inkomst från skogsbruk
- Hällefors kommuns öppettider under jul och nyår
- Gullvivan i Karlskoga flyttar till tillfälliga lokaler
- Kumla tar tydliga steg framåt inom trygghetsfrågan
- RGM-metoden förenar gemenskap och hjärngympa
- Sex lodjur får skjutas i licensjakten 2025
- Problem med betalning av Frisktandvård
Sänk inte skyddet för vargen EU
Igår föreslog EU-kommissionen att nedklassa vargens status, från ”strikt skyddad” till ”skyddad” i Bernkonventionen. Målet är att förenkla beslut om jakt, WWF är starkt kritisk till förslaget och uppmanar EU-länderna att säga nej.
– Förslaget saknar tydlig vetenskaplig grund och saboterar EUs roll att uppnå globala mål för biologisk mångfald, säger WWF.
Hundratals miljö-och bevarandeorganisationer och forskare över hela Europa befarar nu att förändringar av vargens status genomförs utan en öppen process och vetenskaplig förankring.
– Det är oacceptabelt. Vargen används som symbol för att uppnå politiska mål där stad och landsbygd utpekas som motpoler. Vi accepterar inte beslut som saknar grund i forskning och vetenskap, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.
Det är första gången på 45 år en kommissionsordförande föreslår ett sänkt skydd för en hotad art, vilket kan skapa ett farligt prejudikat för alla arter och livsmiljöer inom och utanför EU, menar WWF.
Över 300 organisationer skrev i veckan på ett öppet brev från WWF till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där de kritiserar förslaget att nedklassa vargens skyddsstatus utan vetenskapligt stöd.
– Självklart behövs ett omfattande stöd för lantbrukare som behöver skydda sina djur och de ska få full ersättning för skador som orsakas av arter som skyddas genom Bernkonventionen och Art- och habitatdirektivet, säger WWFs rovdjursexpert Benny Gäfvert
I flera av EUs medlemsstater bedöms vargen nationellt inte uppnått gynnsam bevarandestatus och inga större förändringar har skett senaste året. Däremot är EU-lagstiftningen i dagsläget tillräckligt flexibel för att göra undantag för till exempel skyddsjakt, enligt WWF.
– Vargen är en viktig del av vårt naturarv. Den är en symbol för vårt åtagande att bevara en balans och mångfald i ekosystemet, liksom för vår förmåga till samexistens och tolerans, säger Benny Gäfvert.
Den 22 september i år efterlyste kommissionen uppdaterad information från lokalsamhällen, forskare och ”alla intresserade parter”. Dagens förslag är en uppföljning av den debatten.
Fakta: Vargar och andra stora rovdjur är idag strikt skyddade enligt Bernkonventionen samt EUs art- och habitatdirektiv, hörnstenen i EUs bevarandearbete. Bernkonvention kom till 1979 och är världens äldsta inom naturvårdsområdet.
Den omfattar Europa och delar av Afrika för att skydda vilda djur och växter och deras naturliga miljöer. 2022 försvarade EU-kommissionen vargens skyddsstatus genom att tillbakavisa ett krav om att se över lagstiftningen från sju medlemsländer.
I Sverige beräknas det finnas runt 450 vargar. 2023 beviljades en licensjakt på 75 vargar, grundat på en beräkning av ca 460 individer. Av dessa fälldes 57. Kvoten för 2024 års jakt är 36 individer.
Fakta: WWF arbetar med att utveckla effektiva och innovativa lösningar i större skala, så att människor och rovdjur kan samexistera, med minskade konflikter som följd.
Ett av de svenska projekt som får stöd 2023–2025 är Lokala forum för rovdjursdialog.
Projektet drivs av konfliktexperten Bernard le Roux från Dialogues, i samverkan med bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
EU
Örebronyheter
Källa: WWF
Related Posts
Latest News
-
Helgpyssel på Drottninggatan
Nu till helgen lördag 21 och 22 december är alla...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
Från black metal och nazi-punk till rap, EDM och folkmusik....
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Region Örebro län inför övergångsregler
Region Örebro län inför övergångsregler i samband med att åldersgränsen...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Nästan 1 500 invånare i Örebro län har inkomst från skogsbruk
Under 2022 hade 1 476 invånare i Örebro län inkomst...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Hällefors kommuns öppettider under jul och nyår
Hällefors kommun tackar för det gångna året och önskar alla...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Gullvivan i Karlskoga flyttar till tillfälliga lokaler
Gullvivan flyttar till tillfälliga lokaler i väntan på ny förskola....
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Kumla tar tydliga steg framåt inom trygghetsfrågan
Det visar Kumla kommuns senaste medborgarundersökning, som också lyfter fram...
- Posted december 18, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login