Sammanställning av omkomna genom drunkning under april 2018

By on 7 maj, 2018
Arkivbild

Svenska Livräddningssällskapets preliminära sammanställning av omkomna genom drunkning i samband med olyckor under april 2018.

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna visar att 7 personer omkom genom drunkning i samband med olyckor under april i år jämfört med 9 under april 2017. Detta är under snittet som ligger på 10 personer för april månad för perioden 2000-2017.

Under årets fyra första månader har totalt 23 personer omkommit genom drunkning jämfört med 26 under samma period förra året.

2018 april 2017
3 övriga 3
1 bad 0
0 fritidsbåt 3
3 is 3
7 totalt 9

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna visar att 7 personer omkom genom drunkning i samband med olyckor under april i år jämfört med 9 under april 2017. Detta är under snittet som ligger på 10 personer för april månad för perioden 2000-2017

Under årets fyra första månader har totalt 23 personer omkommit genom drunkning jämfört med 26 under samma period förra året.

Vårvärme och långledigt, härligt, men också ökad riskexponering vid landets vattendrag, bad- och båtplatser.

I och med det varma vädret som nu kommit i stora delar av landet kan fler förväntas söka sig till båt- och badplatser samt hamnar, kajer och vattendrag. Fantastiskt att passa på att njuta av värmen och umgås med familj och vänner. Dock vill Svenska Livräddningssällskapet uppmärksamma några företelser, som var för sig är harmlösa, men i kombination kan utgöra en högre riskexponering:

  1. Långledigt för många i och med Kristi Himmelfärdshelgen
  2. Ett massivt högtryck med sol och höga lufttemperaturer
  3. Högre exponering i och med; a) båtfixar-läge och b) fler som söker sig till badplatser och vattendrag för att umgås
  4. Fortfarande mycket kallt i vattnet
  5. Höga flöden i och med den snabba snösmältningen

För att tillfullo ta till vara på friluftslivet och så långt som möjligt undvika allvarliga incidenter i, vid och på vatten delar Svenska Livräddningssällskapet med sig av några enkla men effektiva råd för att öka chansen för att ett eventuellt tillbud ska sluta lyckligt och att alla får avnjuta middagen tillsammans.

  1. Bär alltid flytväst vid vatten aktiviteter. T.ex när bommar, bojar och båtar ska i vattnet och vid fiske! “Svettas in våren” varma kläder och att alltid bära flytväst som yttersta plagg i båten eller kanoten är enkelt och effektivt!
  2. Undvik att bada i samband med alkoholintag. Gäller visserligen alltid men denna tid på året är det mycket kallt i vattnet och ett hopp ner i vattnet från “hamnkrogen” kan vara det sista!
  3. I och med höga flöden, är många av landets älvar och åar mycket strömma. Var extra försiktigt vid älvbrinkar och å-kanter. Använd alltid flytväst eller flytoverall vid fiske.
  4. Barn och ej simkunniga ska aldrig lämnas ensamma vid vatten. Gäller dag som natt inne som ute i samband med visstelse vid vatten. Alltid en armlängds avstånd som gäller!
  5. Sällskap och möjlighet att få i väg ett snabbt larm till 112 från olycksplatsen är faktorer som ytterligare förbättrar chanserna till vård och överlevnad.

Kolla länken från Youtube med råd om hur man kan agera om man hamnar i kallt vatten.

Nedan visas en tabell som beskriver symtom och behandling vid nedkylning.

Symptom, från mild till svår hypotermi Behandling
Huttrar, klumpighet, tappa känsel och kontroll i händer/fötter Ta personen till värme och skydd, byt till torra kläder, ge varm söt dryck, fysisk aktivering, stanna i värme flera timmar.
Huttrar, klumpighet, tappa känsel och kontroll i händer/fötter. Samt sluddrigt tal, nedsatt omdöme, inåtvändhet Agera om möjligt innan detta inträder Ta personen till värme och skydd, byt till torra kläder, ge varm söt dryck, fysisk aktivitet, stanna i värme flera timmar. Kontrollera att personen gör rätt saker
Slutar huttra, muskelstelhet Ring 112. Ta personen ur vattnet. Hantera mycket varsamt med absolut minimal rörelse. Lägg på isolerande underlag. Täck med filtar/kläder/sovsäck.
Medvetslös, död Ring 112. Personen kan ännu vara vid liv. Undersök svag puls och andning (under 2 minuter). Om nödvändigt HLR.

Källa: Svenska kanotförbundet


Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under april 2018

2/4 Hav, övrigt
Landskrona, M-län

Larmet kom in klockan 13:39 på måndagen. En livlös, äldre man hittades i vattnet vid Stadshuset i Landskrona. En person hoppade i för att hjälpa mannen upp ur vattnet. Mannen som fördes till sjukhus konstaterades senare på eftermiddagen avliden. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades på måndagen om en misstänkt drunkningsolycka vid Stadshuset i Landskrona. Det var ett förbipasserande par som stod på andra sidan om hamnen som hörde att något plumsade. Han tog livbojen som låg precis bredvid och hoppade ut till mannen i vattnet.

2/4 Älv, Is
Gagnef, W-län

Räddningstjänsten och polisen har på måndagsförmiddagen bärgat en död man 71 år ur Dalälven i höjd med Gagnef. Sökarbetet visade på spår ut på tunn is alldeles i närheten av den plats där han anträffades. Den avlidne var sedan tidigare anmäld försvunnen från ett boende och äldreboende bekräftade senare att den person som anmälts försvunnen från boendet. Den drunknade mannens anhöriga är underrättade. Polisen har ingen misstanke om brott i samband med dödsfallet.

14/4 Sjö, övrigt
Uddnäs, Ljusnabergs kommun, T-län

En man i 50-årsåldern och hemmahörande i trakten påträffades livlös i vattnet nära Uddnäs i centrala Kopparberg. Mannen drogs ur vattnet, och visade livstecken. Han fördes med ambulans till Lindesbergs lasarett, men hans liv gick inte att rädda.

18/4 Hav, bad
Internationellt, Teneriffa, Spanien

Svensk man, 26 år, avled under onsdagseftermiddagen efter en drunkningsolycka i havet utanför El Pris på Teneriffas västkust, i Spanien, uppger myndigheter på Kanarieöarna i ett pressmeddelande. Det var vid klockan 16.50 på onsdagseftermiddagen som räddningstjänsten på Kanarieöarna fick larm om att flera personer var nödställda i vattnet, utanför Teneriffas västkust. Totalt tre ambulanser skickades till platsen. Privatpersoner på plats hade lyckats dra upp personen ur vattnet, och livräddande åtgärder omgående.

21/4 Damm, övrigt
Malmö, M-län

En man i 80 års-åldern som hittades livlös i en damm i området vid det så kallade livsstilsboendet. Larmet om att mannen hittats kom till SOS Alarm strax efter klockan 18 på kvällen. Hjärt- och lungräddningsinsatser gjordes, men på söndagsförmiddagen kom beskedet att han avlidit. Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet.

30/4 Sjö, Is-fiske
Borgafjäll, Dorotea, BD-län

Två män har drunknat efter att isen har brustit på en tjärn i Dorotea kommun. Räddningstjänsten larmades vid 13-tiden på söndagen. En stor räddningsinsats, där bland annat räddningstjänst, fjällräddare och polishelikopter ingick. Två män i 50- till 60 års-åldern hittades i vattnet, men deras liv gick inte att rädda. Av utrustningen att döma så var de i färd med is-fiske. Polisen misstänker inget brott utan ser det inträffade som en olycka.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login