Salus mea ökar tryggheten genom åldrandets alla faser

By on 10 augusti, 2019

Salus mea är en individanpassad tjänst för att öka och bibehålla upplevd och faktiskt trygghet genom åldrandets alla faser.

Salus mea som på latin betyder mitt eget väl utvecklar ett unikt trygghetslarm som förebygger fysisk och psykisk ohälsa genom att öka användarens faktiska och upplevda trygghet.

Redan 2008 när Emanuel Vedefors, grundare av Salus mea var i USA och köpte sin första iPhone förstod han möjligheterna med smarta telefoner och började fundera på appar och positionering. Sedan dess har han arbetat på olika företag och med projekt inom positioneringstjänster och ramlade till slut in på personlarm. Under arbetet med personlarm såg Emanuel en möjlighet att revolutionera trygghetslarm genom att gå från att utveckla hårdvara till att utveckla mjukvara. Om man gör den senaste tekniken tillgänglig och anpassad för äldre kommer man kunna öka tryggheten för fler. Framförallt för människor som idag inte har trygghetslarm som oftast är en behovsprövad insats som utreds av en biståndshandläggare.

Salus meas trygghetskoncept handlar om att öka kunskapen om sin egen hälsa och att delad information samlas in på ett ställe. Genom att kombinera reaktiva tjänster med externa datakällor såsom sömn, medicinering, väder, halka, matsedel med mera skapas nya deltjänster såsom fallprevention. Detta medför att man minskar lidande och sparar samhället stora pengar då fallolyckor är den enskild största vårdkostnaden. Genom att samla information i Salus mea-plattformen behöver användaren endast ha koll på en applikation. Informationen som ger en samlad bild i realtid över användarens hälsostatus och fallrisk, möjliggör delning med vårdgivare, anhöriga och andra valda utomstående.

Bara i Sverige är det just nu över 212 000 användare av trygghetslam, i Europa 2,6 Milj. Nu när den stora gruppen 40-talister blir äldre står vården, och framförallt äldre­omsorgen, inför en stor utmaning. Enligt SCB:s prognoser väntar en stor brist på vård- och omsorgs-utbildade i framtiden. Inom 10 år kommer antalet äldre över 80 år att öka med mer än 50%.

Alla har ett behov av att känna sig självständiga och framförallt trygga. Delaktighet, gemenskap med andra och ensamhet är också behov som lyftes fram i det forskningsprojekt som genomfördes 2016 och som varit utgångspunkten i utvecklingsarbetet för Salus mea.*

Under tredje kvartalet i år genomförs certifiering som trygghetslarm. När vi är klara så startas ett antal pilotprojekt där vi gärna tar emot anmälan från grupper, vårdhem, organisationer som vill testa ett digitalt trygghetslarm för mobil och läsplatta. Användaren, ung eller gammal har ett bärbart larm som fungerar utanför hemmet med funktioner som fallarm, videosamtal, positionering, m.m.

– Trygghetslarmen som äldre har idag är till stor del fortfarande analoga och hårt kopplade till hemmet där enheten sitter, vilket gör att den inte fungerar utomhus. Detta gör att många inte vågar sig ut på grund av otrygghet och blir då isolerade hemma, säger Emanuel Vedefors, VD, Age Labs.

Arbetet har utgått från tre huvudsakliga målgrupper; användaren av trygghetslarm, vårdgivare inom främst hemtjänst samt anhöriga. Tjänsten är individanpassad och kan förändras i takt med att användarens behov förändras.

Idag har över hälften av alla 75 åringar smartphones vilket gör att tekniken hos de äldre redan finns där och de vet hur man använder den. Alla har olika behov och behoven ändras under åldrandet. Det som inte behöver ändras är hur de tar emot informationen. Det får de genom Salus mea. Sedan kan tjänsterna som kopplas till Salus mea ändras och bytas ut men användaren behöver inte hela tiden lära sig nya system. Detta skapar även trygghet för anhöriga och vårdgivare.

-Jag vill ta den digitala tekniken och ge den till äldre, paketera den snyggt och göra den tillgänglig, avslutar Emanuel.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login