Så väljer du rätt utbildning

By on 23 mars, 2021

Just nu pågår anmälan till höstens utbildningar vid landets universitet och högskolor. Men vilken utbildning ska man egentligen välja? Fackförbundet Akavias professionsanalytiker ger tips.

– Oavsett inriktning ger en akademisk utbildning utväxling i form av karriärmöjligheter och personlig utveckling, säger Nina Forssblad, professionsanalytiker med särskilt fokus på ekonomer och personalvetare, på Akavia.

Utbildningen till ekonom räknas till en av de mest populära inriktningarna och anses vara ett säkert val. Många får jobb innan examen och utbildningens bredd gör att det finns många jobb att söka. Även för personalvetare ser det ljust ut. Efter tidigare år med överskott är utbud och efterfrågan nu i balans enligt Sacos rapport Framtidsutsikter.

Bra framtidsutsikter gäller även för den som väljer att utbilda sig till jurist. Arbetsmarknaden breddas samtidigt som branscherna där jurister arbetar spås bli allt fler.

– Nyutexaminerade jurister får snabbt ett relevant arbete. Det gäller både inom privat och offentlig sektor, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker med särskilt fokus på jurister och samhällsvetare, på Akavia.

Samhällsvetare möter en stor konkurrens om jobben och tiden till fast anställning kan bli utdragen. Men Ulrika Husmark tror att behovet av kvalificerat analys- och utredningsarbete kommer att öka och därmed efterfrågan på samhällsvetare.

It-akademiker möter en arbetsmarknad med hög efterfrågan på både nyexade och erfarna. Det bekräftar Ida Inga som i rollen som professionsanalytiker på Akavia bevakar it-akademiker och kommunikatörer.

– It-akademiker kan välja och vraka bland jobben. Väldigt lite tyder på att efterfrågan kommer att förändras

När det gäller kommunikatörerna är utsikterna inte lika ljusa. Utbudet av arbetskraft är stort och konkurrensen om jobben stor. Ida Inga tycker ändå inte att man ska låta sig avskräckas från utbildningen.

– Kommunikatörer arbetar med många olika inriktningar som berörs olika av strukturella förändringar. Samhällsutvecklingen i stort talar för en fortsatt efterfrågan på kommunikatörer, säger Ida Inga.

Fem råd när du väljer utbildning

1. Välj det du är intresserad av. Gör ett informerat val, hur ser arbetsmarknaden ut för nyutexaminerade och erfarna? Yrkeskompassen (Arbetsförmedlingen) och rapporten Framtidsutsikter (Saco) kan ge vägledning. Välj det du är intresserad av.

2. Ta reda på vad olika utbildningar innebär. Titta till exempel på upplägg och kurslitteratur. Kontakta studenter på de utbildningar du är intresserad av. Information finns på lärosätenas hemsidor.

3. Kontakta studievägledare på respektive lärosäte för råd. Här kan du både få allmän och ämnesspecifik guidning.

4. Bolla gärna olika val med familj och vänner, glöm bara inte att i slutändan är det du som behöver göra valet som känns rätt för dig.

5. Det är okej att byta spår under resans gång om du upptäcker att en annan utbildning passar dig bättre, kunskap är inte bortkastat.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: AKAVIA

You must be logged in to post a comment Login