Så undviker man vinterkräksjukan

By on 17 januari, 2024
Bild: Sophiahemmet

Att drabbas av vinterkräksjuka är påfrestande och något man helst vill slippa. Andreas Erlandsson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef för Husläkarmottagningen Sophiahemmet, berättar om virussjukdomen och hur den kan undvikas.

Vad är vinterkräksjuka och vad får man för symtom?

– Vinterkräksjuka är maginfektion som orsakas av ett virus – calicivirus – som skadar tarmens slemhinna vilket leder till att man insjuknar i en akut mag- och tarminflammation. Symtom som kräkningar och diarréer kommer snabbt och läker oftast ut inom några dagar. 

Hur smittar vinterkräksjuka?

– Vinterkräksjuka är mycket smittsam och sprids på olika sätt, till exempel genom kontakt med smittade personer eller mat och dryck som hanterats av någon som är sjuk. Efter sjukdomen får men ett kortsiktigt skydd mot vinterkräksjukan men det är övergående vilket gör att man kan bli sjuk flera gånger under en och samma säsong.

– Vissa personer får aldrig vinterkräksjuka, även om de utsätts för smitta. Detta beror sannolikt på genetisk variation med ”inbyggd” motståndskraft i kroppen.

Hur kan jag undvika att drabbas?

– Genom att alltid tvätta händerna med flytande tvål och vatten efter toalettbesök eller före måltider (enbart handsprit räcker inte). Torka händerna noggrant med pappershandduk. 

– Undvik att träffa personer som insjuknat i vinterkräksjukan och laga inte mat till andra om du själv har symtom. 

Varför är kräksjukan vanligast på vintern?

– Man kan drabbas av kräksjuka året om men sannolikt är det vanligare under vinterhalvåret då man spenderar mer tid inomhus och vistas närmare varandra. Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig mellan november och april.

Vad är viktigt att tänka på om jag drabbas?

– Diarréer och kräkningar och tarmens försämrade förmåga att ta upp vätska kan leda till uttorkning. Därför är det viktigt att dricka mer vätska än vanligt vid vinterkräksjuka och framför allt om du också får feber. Drick lite men ofta och det är viktigt att få i sig både lite socker (energi) och salter.

– Vätskeersättning finns som brustabletter på apotek men det går också att blanda egen vätskeersättning*. Tänk på att äldre och barn lättare drabbas av vätskebrist. 

När och vad ska man börja äta efter magsjukan? 

– Efter en rejäl magsjuka behöver man fylla på krafterna igen. När du känner sig lite bättre kan du börja med att äta små portioner med det som är skonsamt för magen, till exempel vitt bröd, yoghurt, kokt fisk eller ris. Blåbärs- och nyponsoppa är bra då det innehåller socker.

– Undvik starkt kryddad, fiberrik mat och stekt kött som är svårt för tarmen att bryta ned. Tarmen kan vara känslig för laktos så var även försiktig med mejeriprodukter som mjölk, grädde och ost.

När kan jag gå tillbaka till jobbet/skolan igen?

– Förskolebarn kan komma återgå när de äter som vanligt och det har gått minst två dygn utan att de kräkts eller haft diarréer. Skolbarn/ungdomar och vuxna ska stanna hemma tills de kan äta och det har gått minst ett dygn utan symtom.

– Anhöriga som bor i samma hushåll men som inte har symtom behöver inte vara hemma. Men glöm inte att tvätta händerna! 

….

Recept på vätskeersättning:
• 1 liter vatten
• 6 strukna teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter).
• ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Sophiahemmet

You must be logged in to post a comment Login