Så undviker du elprischock i vinter

By on 14 december, 2024
Kokning i kastrull drar 30 procent mindre energi om man använder lock.

Genrebild

Svenska hushåll riskerar att drabbas hårt av ökade elpriser i vinter, i slutet av oktober trädde en ny EU-förordning i kraft vars syfte är att jämna ut elpriserna inom EU och öka överföringen mellan länder. Flertalet experter har varnat, för att den nya modellen kan innebära kraftigt ökade elpriser för svenska hushåll.

Under onsdagen var elpriset det högsta sedan den elkrisen inleddes 2022, och under torsdagen hamnade spotpriset som högst på över 8 kronor per kWh i Elområde 3 och 4.

Niclas Sandström, Nordic Sales Manager hos smarta hem-experten Netatmo, delar med sig av tips på hur hushåll kan optimera sin energianvändning och sänka sina elkostnader utan stora investeringar. 

1. Småknep kan göra stor skillnad 
Det finns en hel del åtgärder man kan vidta i vardagen som inte kostar en krona, men som tillsammans kan göra skillnad. Exempelvis drar kokning i kastrull 30 procent mindre energi om man använder lock, och att sänka temperaturen med en grad i sin bostad kan minska uppvärmningskostnaderna med fem procent enligt Energimyndigheten. Genom att regelbundet frosta av frysen och hålla aggregaten bakom kyl och frys dammfria drar dessa dessutom mindre energi.  

2. Se över ditt elavtal 
Vilken typ av elavtal som passar ens hushåll bäst beror på flera saker, som om man föredrar förutsägbarheten i ett fast elpris eller vill vara aktiv med ett timprisavtal. För den som aktivt försöker spara kostnader genom att anpassa sin förbrukning kan exempelvis ett timprisavtal vara bäst.

Oavsett vilket avtal man har i dagsläget är det bra att med jämna mellanrum se över sitt avtal, det man valde när man flyttade in kanske inte passar ens behov bäst idag. Dessutom har 8 procent av svenskarna anvisade elavtal enligt statistik från SCB, vilket innebär att de inte gjort något val över huvud taget. Här finns stor potential för besparingar. 

3. Skapa en översikt över din energikonsumtion 
Med större kunskap om sin förbrukning blir det lättare att kontrollera och optimera sin energiförbrukning.  Det finns många olika smarta hem-lösningar på marknaden som kan hjälpa användaren att införa effektivare vanor, exempelvis genom att automatisera uppvärmningen utifrån hushållets rutiner och erbjuda energirapporter som baserat på deras användning ger tips för hur de kan spara mer energi.

En undersökning som Netatmo utfört bland europeiska användare av smarta hem-produkter, visade att hela 90 procent av de som installerat smarta termostatrar eller uppkopplade elementvred i sina hem har minskat sin energiförbrukning. 

4. Täta fönster och dörrar 
Uppvärmning står för en stor del av ett hushålls energiförbrukning, särskilt om man bor i hus. Dragiga fönster och dörrar, kan därför vara riktiga energitjuvar. Att täta istället för att byta ut dragiga dörrar och fönster, är en liten investering som kan bidra till minskad energiförbrukning- och kostnader. 

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Netatmo

You must be logged in to post a comment Login