Så tvättar du händerna hållbart

By on 18 oktober, 2019

I vår del av världen är det en självklarhet att tvätta händerna under rinnande vatten för att hålla en grundläggande hygien och bakterierna borta. Dock är det många som har kranar i hemmet som inte är miljövänliga. I samband med den internationella handtvättardagen den 15 oktober tipsar GROHE om hur du håller bakterierna borta utan onödigt vattenspill.

Handtvätt är lösningen för att hålla infektioner och sjukdomar borta, men för miljöns skull bör vi se över hur och med vad vi tvättar våra händer.Sanitetsleverantören GROHE vill i samband med den internationella handtvättardagen belysa privilegiet med handtvätt under rinnande vatten. Och att det är något som inte ska tas för givet.

Låga grundvattennivåer och global uppvärmning är mer aktuellt än någonsin. Trots det har endast en av fyra svenskar en snålspolande kran hemma. Det visar en undersökning från GROHE Sverige.

– Vi på GROHE brinner för funktionalitet, design och hållbarhet. Därför ser vi den internationella handtvättardagen som en möjlighet att belysa hur vi alla kan minska vårt vattenspill. Det kan vara så enkelt som att stänga av vattnet när du tvålar in dig eller byta till en snålspolande kran. I Sverige tvättar de flesta händerna flera gånger om dagen, men om vi inte värnar om vårt vatten kan den möjligheten försvinna, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige.

GROHEs tre bästa tips för hur du tvättar händerna mer hållbart:

  1. Stäng av vattnet när du tvålar in dig
    Handtvätt är något vi ofta oavsiktligt försöker effektivisera. Vi tvättar inte händerna tillräckligt länge, och vi tar oss inte tiden att stänga av kranen medan vi tvålar in händerna. Om alla tar sig tid att stänga av kranen när vi tvålar in oss kommer jordens befolkning gemensamt spara stora mängder vatten.
  2. Byt till en snålspolande kran
    Genom att byta till en snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent. Det är inte bara bra för miljön, utan även plånboken.
  3. Åtgärda kranar som droppar eller läcker
    Var tionde svensk har en kran hemma som droppar eller läcker. En enda droppande kran kan slösa nästan 100 liter vatten per dygn1, vilket inte bara är slöseri på vatten. Det är även pengar i sjön. Det finns en väldigt enkel lösning på detta problem, och det är att vara uppmärksam och byta packningen i sin kran om den inte är tillräckligt tät.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av GROHE Sverige. Undersökningen genomfördes den 26–28 april 2019 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 1 021 personer deltagit i åldrarna 18 år och äldre. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

1) Vattenfall, 2018

Gör du något av följande för att spara in på din vattenförbrukning? (Flerval)

  Totalt Kvinna Man
Jag stänger av vattnet när jag borstar tänderna 64 % 74 % 53 %
Jag använder diskmaskin 53 % 58 % 49 %
Jag tar korta duschar 42 % 46 % 38 %
Jag stänger av vattnet när jag tvålar in mig 40 % 45 % 34 %
Jag använder vattensnåla sanitetsprodukter t.ex. energiklassad dusch, snålspolande kran 25 % 26 % 23 %
Jag kyler kranvatten i kylskåpet 24 % 29 % 19 %
Jag återanvänder regnvatten 15 % 16 % 14 %
Jag återanvänder vatten vid matlagning, t.ex. kokvatten 11 % 13 % 9 %
Jag diskar i balja 7 % 9 % 5 %
Vet ej 2 % 2 % 2 %
Nej 11 % 6 % 15 %

Har du haft sanitetsprodukter (t.ex. kranar, tvättställ, toalett) i hemmet som droppar eller läcker?

  Totalt Kvinna Man
Ja, jag har det just nu 11 % 12 % 10 %
Ja, men jag har redan åtgärdat det 29 % 30 % 29 %
Nej 55 % 53 % 57 %
Vet ej 4 % 5 % 3 %

Regionalt
Örebronyheter

Källa GROHE

You must be logged in to post a comment Login