- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Så tryggar du bilresan på trafiktunga sportlovsvägar
Nu är de trafikintensiva sportlovsveckorna här. Vinterväglag i kombination med fler bilar på vägarna ökar risken för olyckor. If uppmanar därför sportlovsfirare att ta det lugnt i trafiken och fjällsäkra bilen. Kör du fast är en PET-flaska med grus och bilens egna gummimattor bra hjälpmedel.
Sportlovstider innebär många tungt lastade bilar på vägarna, särskilt på sträckorna till och från fjällen. Enligt Motormännens Riksförbund ökar olyckorna under sportlovsveckan med omkring 15 procent jämfört med en vanlig vecka. Det gäller att köra extra försiktigt och att vara beredd på incidenter på vägen till resmålet, särskilt om vädret dessutom skulle vara dåligt.
– Kombinationen av mycket trafik, hala vägar och förare som är ovana vid förhållandena gör sportlovsveckorna speciella. Det blir därför extra viktigt att vara både förberedd och hänsynsfull i trafiken, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.
För många bilister är bilfärden på sportlovet kanske den enda gången på året man kör på norrländska vintervägar. Mer snö och kyla samt längre avstånd mellan tätorterna ställer högre krav på den som inte är van.
– Det är oerhört viktigt att förbereda bilen, packa rätt och ta god tid på sig när man ger sig ut under sportlovsveckan, säger Dan Falconer
Man planerar oftast att sitta i en varm bil hela vägen mellan hemmet och fjällen, men bör vara beredd på att klara ett kyligt stopp på vägen. Blir det problem under färden kan man bli stående länge, och går det inte att ha motorn igång blir det snabbt kallt i bilen.
– Varma vinterkläder måste finnas tillgängliga. Att ha några filtar, värmeljus och tändstickor liggande i bilen är också ett hett tips om man blir stående, säger Dan Falconer.
Om man kör fast kan en snöskyffel och en flaska grus i bagageutrymmet vara räddningen – genom att packa snön och lägga ut lite grus under däcken kan det gå att få fäste och slippa sitta hjälplös i väntan på assistans. Man kan också ta ut gummimattorna från golvet vid förarsätena och lägga dem under däcken för att få fäste.
Får man problem med bilen medan man är på vägen gäller det att ta sig till vägrenen, sätta på varningsblinkers och sätta ut varningstriangel, i den ordningen. Men för att triangeln ska göra nytta måste den stå en bra bit från bilen. På en rak 90-väg handlar det om drygt 100 meter, högre hastighet betyder längre avstånd.
– Att behöva ge sig ut och gå på längs vägrenen i mörker är obehagligt både för den som gör det och för andra trafikanter, framför allt om man själv är mörkt klädd. Att ha en reflexväst liggande i bilen är därför ett måste, säger Dan Falconer.
När triangeln är på plats är det dags att tillkalla bärgare, det görs enklast genom att ringa försäkringsbolagets assistansnummer. På större vägar mellan Gävleborgs och Södermanlands län kan det vara krav på att bärgningsfirman också tillkallar en TMA-bil, som ska skydda bärgaren och varna andra trafikanter. Därför kan man som bilist behöva vänta vid vägkanten, särskilt om det är många andra som behöver hjälp samtidigt.
– Det är viktigt att alltid vara uppmärksam och anpassa hastigheten till väglaget, säger Dan Falconer.
Ifs checklista för bilister under sportlovet:
- Se till att ta med följande i bilen:
– Snöskyffel och en plastflaska grus – om du kör fast
– Varningstriangel och reflexväst
– Bogserlina och startkablar – om du behöver hjälpa andra
– Varma kläder och filtar – för att hålla värmen
- Packa takboxen rätt. Kolla takets maxlast (vikt för takräcke, takbox och last) och var noga med att inte lasta den för tungt.
- Om du har en kombibil använd lastnät eller ett lastgaller. Tänk på att vid en kollision i 50 kilometer i timmen väger en 20-kilos resväska ett ton. Tung last ska placeras så långt fram i bilen som möjligt.
- Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
- Anpassa hastigheten till väglag och trafiken – håll avstånd.
- Använd vinterdäck med minst 4 mm mönsterdjup
- Testa frysskyddet i kylaren, vid behov fyll på med glykol som klarar temperaturer ner till 30-40 minusgrader
- Välj en säker väg. Var extra försiktig på de stora turistvägarna till fjällen. Transporterar du skidor på takräcket, använd alltid skidfodral eftersom vägsalt och sand kan förstöra utlösningsmekanismen i bindningarna.
- Se till att kärlet med spolarvätska är fyllt, ha gärna med en färdigblandad i reserv.
- Journumret till ditt försäkringsbolags vägassistans bör läggas in i mobilen före avfärd, du hittar det på respektive bolags hemsida
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login