Så sparar du ihop till kontantinsatsen

By on 13 september, 2021

Funderar du på att köpa din första bostad? Då vet du säkerligen att du behöver 15% till kontantinsatsen. Men hur sparar man ihop så mycket utan att ta för stora risker? Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner Bolån ger oss sina bästa råd.

När det kommer till bostadslån kan du som mest låna 85% av bostadens värde, vilket innebär att 15% måste vara kontantinsats. Det kan vara till exempel vara sparade pengar eller ett arv. Om du ska köpa en bostad för 2 miljoner kronor behöver du alltså spara ihop 300 000 till din kontantinsats. Då inser man lätt att det kan bli tufft för unga som bor i en större stad och ska spara kontantinsatsen till sin första bostad, som kan vara bra mycket mer än dessa 300 000 kronor. Vi har därför pratat med Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner Bolån om hur du ska lyckas steg för steg:

Bestäm var och hur du vill bo

Fundera först över hur du vill bo. Många sätter ribban för högt, du måste sätta ribban på en rimlig nivå för att lyckas. Fokusera på en lägenhet/bostadsrätt, alternativt en villa som är ett bostadsrättsradhus vilket innebär en lägre insats. Om du har för höga förväntningar på den första lägenheten är risken stor att du aldrig når dit. Tänk också på att du inte kommer att bo i den första bostaden för evigt, det kommer finnas tid att hinna växla upp.

Spara till kontantinsatsen

Det handlar främst om disciplin för att lyckas. Börja med att sätta en budget som du disciplinerat följer månad för månad. Det är viktigt att du inte blir för optimistisk i ditt sparande och lägger undan för mycket. Då är risken stor att det känns tråkigt, vilket gör att du tröttnar fortare och slutar med ditt sparande och köper något annat för pengarna istället.

Bestäm en rimlig summa som du verkligen har råd att spara varje månad. Räkna därefter hur lång tid det kommer att ta innan du har nått ditt mål. Handlar det om tre eller fem år? Tar det betydligt längre än så? Då kanske du behöver se över budgeten ytterligare för att nå ditt mål snabbare.

Alternativen är då att endera spara pengar med en högre avkastning, eller att skära ner din budget ännu mer för att snabbare nå målet.

– Det viktiga är att sparandet blir av, att du sparar och köper den första bostaden så att du är med i matchen, säger Joakim.

Är det smart att spara i aktier?

– Svaret är nej. Visst kommer möjligheterna, men också de stora riskerna. Börsen kan gå ner 50% på ett år och är det inte längre än 5 år du ska spara är det för hög risk. Handlar det däremot om ett sparande på uppåt 10 år kan du ha 100% av ditt sparande i aktier och få mycket bra effekter, säger Joakim.

Spara in på ditt boende

Ditt nuvarande boende är den stora kostnaden. Att inte själv äga sin bostad är väldigt dyrt. Om du kan hitta en boendelösning som kanske inte är den bekvämaste men billigaste, så är det värt det. Du kan eventuellt flytta hem hos dina föräldrar under en tid för att lyckas spara till kontantinsatsen. Har du tur kanske du får betala en lägre hyra när dina föräldrar vet att pengarna går till ditt bostadssparande. Alternativet är att bo inneboende hos någon eller att själv ha en inneboende i sitt hem. Din boendekostnad är det du kan spara in mest pengar på.

– Det kanske är värt att ta tre tuffa år i en boendesituation som inte är ultimat, för att få det bättre sen? Det är inte börsen som kommer att ge dig din lägenhet, det är hård disciplin och ett enklare boende som är lösningen.

Se upp för fallgroparna

Att ta ett Blanco-lån kanske känns smart för stunden, men det vill Joakim varna alla förstagångsköpare för, eftersom du får en dyrare och högre ränta än ditt vanliga bolån. När du har fått lägenheten kommer du att amortera av på det billiga lånet istället för det dyra vilket gör att du kommer att ha kvar det dyrare lånet längre.

– Det kan bli en väldigt tung ryggsäck att bära på när man har köpt en lägenhet, avslutar Joakim vår intervju med.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Erik Olsson Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login