Så skyddar du dig mot domänbedrägerier

By on 19 maj, 2023
Arkivbild

Ett domännamn är viktigt för att attrahera potentiella kunder till din webbplats, men det kan också utsätta ditt varumärke för bedrägerier där andra kan köpa och sälja ditt domännamn.

Webbhotellspecialisten STRATOs Herman Borel ger här fyra tips på hur du kan skydda dig mot domänbedrägeri. 

Det finns olika typer av bedrägerier riktade specifikt mot domäner. Det kan till exempel vara bedragare som registrerar internetdomäner med syfte att sälja dem till andra företag med liknande domäner till ett högre pris. De kan använda liknande vilseledande eller andra till synes autentiska domännamn eller använda felstavningar av domännamn för att locka användare till en annan webbplats och därmed sätta press på rättighetsinnehavaren.

Det finns inget hundraprocentigt skydd mot domänbedrägerier, men genom att vidta förebyggande åtgärder kan du minska risken för att ditt varumärke blir utsatt av bedragare. Här är några tips för att skydda ditt varumärke mot domänbedrägeri:  

  1. Gör en plan 
    Först och främst är det viktigt att skapa en plan för domännamnen i förväg och beställa de internetadresser som behövs. Det kan exempelvis handla om ditt företag lanserar nya produkter, tjänster, kampanjer eller registrerar ett nytt företagsnamn. Tänk också på de delar som ingår i din första idé för domännamn och reservera variationer av dem som domännamn. Detta för att undvika situationer där man tvingas betala höga summor för att köpa tillbaka en domän från just en bedragare när ditt företag eller projekt är framgångsrikt eller på väg att bli det.
    .
  2. Tänk på ditt varumärke 
    Finns det gratis domäner som kan kopplas till ditt företag och kan stödja ditt varumärke?  Var snabb med att boka upp dessa innan någon annan hinner före. Genom att göra detta undviks risken för att bedragare tar kontroll över domännamnen och använder dem för att lura kunder och stjäla personlig information.
    .
  3. Fundera på alternativ 
    Det kan också vara värt att fundera ut och överväga alternativa domäner som kan vara intressanta för ditt varumärke. Genom att använda nya domäntillägg, som erbjuds av olika webbhotellsleverantörer, kan man hitta unika och intressanta domäner som är relevanta för företagets verksamhet.
    .
  4. Var försiktig vid byte av leverantör 
    Slutligen är det viktigt att vara försiktig när man byter leverantör för domäner. Medan du byter leverantör för dina domäner får de inte vara fritt tillgängliga när som helst. Annars kan bedragare dra fördel av situationen och ta kontroll över domänerna.  

Genom att följa dessa tips kan man minimera risken för domänbedrägerier och skydda sitt varumärke på ett effektivt sätt. 

Vad säger lagen om tvister om ett domännamn? 

När det uppstår en tvist om vem som egentligen har rätt till ett domännamn hänvisar “Lagen (2006:24) om nationella toppdomäner för Sverige på internet” att “Internetstiftelsen (domänadministratören) ska tillhandahålla ett tvistlösningssystem för domännamn (ATF).” Enligt Internetstiftelsen är Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) ett enkelt alternativ till domstol, som administreras av World Intellectual Property Organization (WIPO). Om en tvist uppstår där ett företag eller en person anser sig ha mer rätt till en registrerad domän än den som innehar domännamnet kan alltså detta prövas i ett ATF. 

Enligt Internetstiftelsen1 måste samtliga tre kriterier vara uppfyllda för att vinna tvisten:

  1. Sökanden måste ha en rättighet (till exempel varumärke eller firma) med rättsgrund i Sverige. 
  2. Innehavaren av domännamnet ska ha handlat i ond tro när han eller hon registrerade eller använde domännamnet. 
  3. Innehavaren av domännamnet ska inte ha en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet. 

Sverige
Örebronyheter

Källa: Strato

You must be logged in to post a comment Login