Så ska hotet mot vår fauna stoppas

By on 20 december, 2024
Mårdhunden är en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden i Sverige.

Foto: Privat genom Jägarförbundet nyhetsutskick

Invasiva främmande arter som exempelvis mårdhund i Sverige, är ett av de största hoten mot den globala biologiska mångfalden. Svenska Jägareförbundet bedriver idag ett framgångsrikt arbete med att stoppa sådana djur och fåglar, att få fotfäste i Sverige.

Via Svenska Jägareförbundet, Invasiva Arter finns en specialgrupp av personal som rycker ut dag som natt, året runt på uppdrag från Naturvårdsverket för att säkra att exempelvis mårdhunden inte får fäste i den svensk faunan.

— Den största orsaken till globala utdöenden hos djurarter beror på effekter från främmande rovdjur. Därför är våra insatser viktiga för hela samhället, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för Invasiva Arter Svenska Jägareförbundet.

Från och med 2020 hanterar Svenska Jägareförbundet Invasiva Arter även en rad andra arter förutom mårdhund, här kan exempelvis nämnas tvättbjörn och bisam till vattensköldpaddor och nilgås. 

Framgångsrik kamp mot mårdhunden

Mårdhunden är i dag i stort sett helt utrotad i Sverige. Projektet startades 2008 efter att den första kända valpkullen av mårdhund upptäckts på Haparanda-Sandskär i norra Bottenviken nära finska gränsen. Denna ö är nationalpark och ett Natura-2000-område och dessutom en mycket viktig plats för många markhäggande fåglar vars ägg och ungar hotades av mårdhundarna.

Lyckade insatser de följande åren i främst Norr-och Västerbotten kunde framgångsrikt trycka tillbaka den oönskade arten.

— Här ser vi hur enormt framgångsrikt vårt arbete med mårdhundsprojektet varit och fortfarande är. Vi fortsätter givetvis bevaka gränserna, då några mårdhundar då och då kommer in från finska sidan. Vårt team lyckas lokalisera och stoppa mårdhundar gång efter gång, säger Fredrik Dahl, projektledare för Invasiva Arter.

Jägareförbundet har även på eget initiativ startat ett projekt, som syftar till att utrota den amerikanska minken ur Holmöns skärgård utanför Umeå.

— Där hotas fågellivet och vi gör en stor naturvårdsnytta. För att säkerställa att våra tjänstehundar får fortsätta vara bäst på detta, och att markhäckande fåglar i skärgårdsområden får finnas kvar, skulle vi vilja vara en nationell resurs för svenska länsstyrelser, om vi fick resurser och kunde fortsätta jobba med amerikansk mink, säger Per-Arne Åhlén.

Kan sprida sjukdomar

Främmande arter som klarar att få avkommor och sprida sig i den nya miljön, kan förutom att skada den biologiska mångfalden även ställa till det på andra sätt.

— Dessa arter kan sprida sjukdomar till andra djur eller till människor, men även orsaka stora ekonomiska kostnader för samhället. Ett exempel är stenmården, som tagit sig till Bromölla i södra Sverige. Redan på kort tid har flera husvindar och bilar förstörts, säger Fredrik Dahl.

På kontinenten orsakar stenmården skador för miljardbelopp samtidigt som Naturvårdsverket stoppat finansieringen av Svenska Jägareförbundets insatser i Bromölla.

— Det är olyckligt när vi vet att det kommer kosta samhället onödiga utgifter i miljardbelopp, bara i Sverige, säger Per-Arne Åhlén.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Jägareförbundet

You must be logged in to post a comment Login