Så påverkas husdjur av nyårssmällare där nästan hälften lider

By on 27 december, 2024
Genrebild

Nyårsafton är en festlig högtid för många, men för våra fyrbenta vänner kan det vara en period av extrem stress. En undersökning från Dina Försäkringar, visar att nästan varannan hund och katt påverkas negativt av smällare och raketer.

Vanliga reaktioner är att djuren springer och gömmer sig eller visar tecken på rädsla eller ångest, det händer även att de kissar eller bajsar på sig.

Undersökningen som är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Dina Försäkringar, visar att 43 procent av husdjuren lider av nyårsfirandet. Hundar påverkas något mer än katter, men skillnaden är marginell (46 % jämfört med 41 %).

— Nyårsraketer är fortfarande en mardröm för många djur, trots de strängare regler som införts. Ljudnivåerna uppfattas som extremt höga av djuren, och de förstår inte vad som händer. För djur med underliggande hälsoproblem, som hjärtsjukdomar, kan stressen till och med bli livshotande, säger Anita Moliis Larsson, djurförsäkringsexpert på Dina Försäkringar.

De vanligaste reaktionerna hos husdjuren är att de gömmer sig (72 %), visar rädsla eller ångest (66 %), eller drabbas av fysiska symptom som skakningar och dreglande (29 %). En mindre andel bajsar eller kissar (5 %) och i sällsynta fall förekommer aggressivt beteende (1 %).

Så kan man hjälpa sitt husdjur under nyår

För den som bor i ett område där det smälls mycket rekommenderas att söka sig till en lugnare plats, om det inte är möjligt finns flera andra sätt att minska stressen hos husdjur.

— Det viktigaste är att vara närvarande för din hund eller katt. Precis som barn söker trygghet hos sina föräldrar, vill inte husdjur lämnas ensamma när de är rädda. Håll dig lugn, eftersom din egen sinnesstämning påverkar dem. Ge dem något som distraherar, som en favoritleksak eller godis, och försök skapa en trygg miljö i husets lugnaste del, tipsar Anita Moliis Larsson.

Stöd för ett förbud

Undersökningen visar också att många husdjursägare, är positiva till ett totalförbud mot smällare och fyrverkerier. Bland hundägare är stödet starkast, där över hälften (51 %) förespråkar ett förbud.

— Ett förbud skulle innebära en betydande lättnad för både djur och ägare. Dessutom ökar efterfrågan på alternativa sätt att fira nyår, som tysta fyrverkerier eller lasershower. Det är ett positivt steg mot ett mer djurvänligt firande, avslutar Anita Moliis Larsson.

Dina Försäkringar vill med denna undersökning uppmärksamma de utmaningar husdjur och deras ägare möter under nyårsfirandet, och bidra med konkreta tips för att minska stressen.

Anita Moliis Larssons 6 bästa tips på hur man skapar en trygg plats under nyårshelgen för sin hund eller katt

  1. Ta tidiga långpromenader
    För att slippa gå ut när risken för nyårssmällare är som störst kan det vara bra att rasta din hund ordentligt på dagen. Se till att hunden är kopplad, så att den inte blir rädd och springer bort om fyrverkerier avfyras i närheten.
  2. Stanna hos ditt djur
    Om din hund eller katt är känslig mot starka ljud gör du klokast i att stanna hemma. Även om våra husdjur verkar lugna kan de reagera helt annorlunda när fyrverkerierna drar i gång.
  3. Skapa en trygg miljö
    Med hjälp av filtar kan du bygga en mysig bädd på en plats där din hund eller katt känner sig fredad. Om du ska resa bort kan det vara bra att ta med dig bädden dit du ska åka.
  4. Dra för gardinerna
    Även ljuseffekter från raketer kan skapa stark oro hos våra djur. Placera därför bädden helst i ett rum utan fönster, eller se till att skyla fönstren med tjocka gardiner.
  5. Försök att avleda djurets uppmärksamhet
    Ett ben att tugga på eller en rolig leksak kan få ditt djur att tänka på annat. Ha gärna en tv eller radio påslagen i bakgrunden som hjälper till att döva ljuden från nyårssmällare.
  6. Använd hjälpmedel
    Om ditt djur är mycket skotträdd kan du vända dig till en veterinär för rådgivning. Du kan också fråga efter receptfria läkemedel på apoteket som kan lugna en orolig hund eller katt.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Dina Försäkringar
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 30 oktober–3 november 2024. Totalt intervjuades 1077 personer i åldern 18–65 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

You must be logged in to post a comment Login