- Susanne Jarls tjänst i Askersunds kommun upphör
- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
Så minskar du olycksrisken när du cyklar med barnen
Dagarna är längre, temperaturen stiger, barncyklar inhandlas och fjolårets tas fram ur förråden, tydliga vårtecken, men också starten på en olycksdrabbad säsong – cykelolyckor bland barn leder till nästan 3 000 vårddagar på sjukhus varje år.
Trygg-Hansas barnsäkerhetsexpert ger sina bästa tips på hur småbarnsföräldrar kan minska risken för olyckor på cykelturen.
Varje år skadar sig tusentals barn så allvarligt i cykelolyckor att de tvingas uppsöka sjukhus och den mest olycksdrabbade perioden är april till oktober, med en topp under maj och juni*.
För att minska risken för olyckor och oönskade sjukhusbesök är det enligt Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, viktigt att vidta rätt säkerhetsåtgärder innan man släpper i väg sitt barn på cykeln.
Släpp inte ut barnen i trafiken för tidigt
Det är bra att introducera barnen vid cykling i tidig ålder, vid ungefär 1,5 års ålder brukar barn vanligen kunna börja använda en trehjuling. När barnet är cirka tre år kan det vara lämpligt att ersätta trehjulingen med en springcykel, för att öva upp balansen innan det lär sig cykla ordentligt. Vid fem-sex års ålder är de flesta barn mogna för en tvåhjuling och som förälder bör man då springa bakom och hålla i pakethållaren.
Enligt Alexandra ska man helst inte använda stödhjul, då det ger barnet en falsk känsla av balans. När det är dags att ge sig ut i trafiken är det en god idé att använda en hög vimpel bak på cykeln så barnet syns ordentligt.
– Många föräldrar släpper ut sina barn på egen hand i trafiken alldeles för tidigt. Forskning visar att barn är mogna att cykla i trafik först i tolvårsåldern och då bara om trafiksituationen är relativt okomplicerad, säger Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Hjälm en självklarhet både för barn och vuxna
Hjälm ska användas oavsett storlek på cykeln. Genom att vänja barnet vid hjälm tidigt, redan på trehjulingen, minskar du inte bara skaderisken utan gör hjälmen till en naturlig del av cyklingen redan från början. Se gärna över era hjälmar där hemma, det är aldrig fel att investera i en ny, speciellt om man vet med sig att hjälmen blivit utsatt för stötar.
– Barn under sju år ska självklart ha på sig småbarnshjälm med grönt spänne, glöm inte att det idag är lag på att alla barn under 15 år använder hjälm. Säkerställ att hjälmen sitter rätt, särskilt om den är ärvd efter ett äldre syskon. Glöm inte att du som förälder alltid ska använda hjälm både när du ger dig i väg på en cykeltur ensam och tillsammans med barnet. Barn gör som bekant inte som man säger utan som man gör, säger Alexandra Björnsson.
Många cyklar går i arv mellan syskonen, men det köps även varje år många nya cyklar. Då gäller det att tänka till lite extra, till exempel vad gäller cykelns storlek.
– Köp eller använd inte en för stor cykel som barnet kan ”växa med”, fel storlek ökar nämligen olycksrisken markant. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ner till marken. Köp en färdigmonterad cykel, en cykel som du måste montera själv kan ha sämre stabilitet. Se även till att ha fotbroms, inte bara handbroms, eftersom barn ofta har svårt att koordinera hand- och fotrörelser, säger Alexandra Björnsson.
Barnexpertens 10 tips för säker cykling
- Barn upp till sju år ska använda en särskild småbarnhjälm med grönt spänne som löser ut vid tryck och hjälmen ska vara CE-märkt.
. - Vid tre års ålder kan det vara lämpligt att byta trehjulingen mot en springcykel för att öva upp balansen innan man lär sig cykla på riktigt.
. - Vänta med tvåhjuling till dess att barnet är ungefär fem-sex år.
. - Först vid ungefär 12 års ålder är barn generellt sett mogna för att cykla i trafik.
. - Köp inte en för stor cykel som barnet kan ”växa med”. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ned till marken.
. - Kontrollera att pedalerna har en räfflad yta, så att inte foten halkar av.
. - Installera ringklocka på cykeln – det är det lag på.
. - På en barncykel behövs lyse bara om den ska användas när det är mörkt. Då behöver den också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula på sidorna.
. - En hög vimpel på cykeln gör att barnet syns bättre i trafiken.
. - Se till att ha fotbroms, inte bara handbroms, eftersom barn ofta har svårt att koordinera hand- och fotrörelser
Sverige
Örebronyheter
Källa Trygg Hansa
* https://rib.msb.se/filer/pdf/27410.pdf
Related Posts
Latest News
-
Sidokrock på avfart mot Marieberg
En trafikolycka har inträffat på avfarten mot Marieberg. Det är en...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Susanne Jarls tjänst i Askersunds kommun upphör
Askersunds kommun och Susanne Jarl har träffat en överenskommelse om...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Sex av tio vill ha julklapp som för skillnad
Sex av tio vill ha julklapp som för skillnad, gåvor...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Man betalade 401 000 kronor för gratis bio hela livet
En man i västsverige vann Filmstadens auktion under Musikhjälpen och...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Regeringen motverkar kriminell ekonomi
Regeringen har beslutat att Polismyndigheten ska inrätta ett finansiellt underrättelsecentrum,...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Sverige samarbetar med USA
Sverige samarbetar med USA för att motverka otillbörlig informationspåverkan och...
- Posted december 23, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login