Så kan BRFer undvika risker med kylan i vinter

By on 13 januari, 2025
Sätt upp varningsskyltar vid områden med halkrisk och spärra av områden där det finns risk för snöras eller istappar.

Genrebild

Årets kalla vintermånader medför en högre risk för skador på både personer och fastigheter, SBC reder ut vem som bär ansvaret och hur man som förening kan undvika förödande konsekvenser vid snabba väderomslag.

Nu börjar vi sakta men säkert möta kallare temperaturer. När snön börjar falla och trottoarerna täcks av is är det viktigt att landets föreningar är väl förberedda. Enligt lag är det fastighetsägarens skyldighet att se till att snö och is inte utgör en fara för de boende eller förbipasserande.

Snöskottning och halkbekämpning är något som föreningen själva kan ta hand om. Däremot varnar SBC för att ge sig på att röja snö från tak själva. Detta är för riskfyllt och behöver utföras av kunniga fackmän.

— Under vintern vilar ett särskilt stort ansvar över bostadsrättsföreningar. Om någon skadar sig på grund av att föreningen inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att hålla gångvägar och tak fria från snö och is, kan det leda till skadestånd. Varningsskyltar kan minska risken för att bli skadeståndsskyldig, men räcker inte för att undgå ansvaret. Det är därför av yttersta vikt att föreningen har en fungerande rutin under årets vintermånader, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC.

Vinterns dolda risker

Utöver halkolyckor och snöras kan vintern också skapa bekymmer på fastigheten som vattenläckor och frysskador på rör. När temperaturen växlar mellan varmt och kallt kan smältvatten från snö rinna in genom små sprickor i tak och fasader. Om vattnet fryser igen kan sprickorna bli större, vilket kan leda till fuktskador och läckage.

— När det blir riktigt kallt riskerar vattenrören att frysa om inte rätt temperatur hålls. Det är därför viktigt att säkerställa att alla gemensamma utrymmen är tillräckligt uppvärmda och att vattenledningar som löper genom kallare delar av fastigheten är isolerade. En liten förebyggande insats kan spara föreningen stora summor, säger Per Karlsson, Affärsområdeschef Teknisk förvaltning på SBC.

För att undvika att någon far illa eller att fastigheten skadas finns ett flertal åtgärder som styrelsen bör se över.

Här är SBCs checklista för en vintersäkrad fastighet:

  • Snöröjning:
    Se över avtalet med firman som skottar ner snö och is från taken och säkerställ att det finns en plan för snabba insatser vid snöfall.
  • Utökat ansvar:
    Snöröjningen som brf:er ansvarar för kan ibland vara utökat till att även gälla för gångvägar och cykelbanor i anslutning till fastighetsgränsen. Kontakta kommunen om du är osäker på vad som gäller.
  • Varna ordentligt:
    Sätt upp varningsskyltar vid områden med halkrisk och spärra av områden där det finns risk för snöras eller istappar.
  • Snörasskydd:
    För att hindra att snö och is faller okontrollerat från taket används snörasskydd. Säkerställ att dessa är hela och ordentligt fästa.
  • Plogning:
    Planera var plogad snö ska placeras för att undvika att den blockerar gångvägar eller skapar nya halkrisker.
  • Tak och hängrännor:
    Inspektera tak och hängrännor regelbundet för att förhindra att smältvatten orsakar läckor eller isbildning.
  • Värme och vatten:
    Kontrollera att vattenledningar i kalla utrymmen är ordentligt isolerade och att temperaturen i gemensamma utrymmen inte sjunker för lågt.

Sverige
Örebronyheter

Källa: SBC Sveriges BostadsrättsCentrum

You must be logged in to post a comment Login