Så här renas regnvatten från Östra Bangatan mitt i stan

By on 16 september, 2024
Ny anläggning som renar stora vattenflöden i centrala Örebro.

Foto: Henrik Svahnberg SEKA

Östra Bangatan, genom centrala Örebro, är hårt trafikerad. Vid regn sköljs stora mängder föroreningar av vägen. På sträckan från Resecentrum och norrut installerades våren 2024 en ny lösning, där regnvattnet renas innan det släpps ut i vattendraget Lillån.

Söderut byggs i stället regnbäddar där vattnet filtreras genom marken.

Regnvatten och smältvatten från snö kallas dagvatten. När det rinner av vägar drar det med sig olja, kemikalier och tungmetaller från fordon. På ställen där dagvattnet drar med sig stora mängder föroreningar behövs anläggningar som renar vattnet innan det rinner ut i diken och vattendrag.

Ny lösning ger mindre föroreningar i Lillån

Flera hus har byggts i korsningen Östra Bangatan-Södra Grev Rosengatan vid Resecentrum i Örebro. Även gator och gång- och cykelvägar har byggts om. Tidigare fanns en så kallad oljeavskiljare i området, för att bland annat ta hand om föroreningar från en större bussparkering. Då den inte fungerade som förväntat har en ny lösning för bättre rening byggts.

— Här har vi för första gången byggt en ny sorts anläggning som kan ta emot stora flöden och har en filterlösning som renar vattnet snabbt, berättar Caroline Hellund, projektledare på Teknik- och serviceförvaltningen. — Det är en investering som ska bli intressant att följa över tid.

Vid ny- eller ombyggnationer av gator där det passerar fler än 5 000 fordon per dygn, tittar kommunen alltid på reningen av dagvattnet innan det når vattendragen. Den berörda sträckan på Östra Bangatan, har ett genomsnittligt trafikflöde på 6 700 fordon i vardera riktningen per dygn.

Regnbäddar renar 30 procent mer av dagvattnet

På sträckan söderut utmed järnvägen, från Västra Nobelgatan till Vasagatan, passerar cirka 10 300 fordon per dygn i vardera riktningen på Östra Bangatan.

— När Östra Bangatan nu byggs om kompletteras sträckan med regnbäddar, berättar Caroline Hellund. — Regnbäddar är planteringsytor där regnvattnet fördröjs och filtreras, och därmed renas, innan det rinner undan. Detta gör att ungefär 30 procent mer av dagvattnet från gatan renas.

Använd hellre grus än asfalt

Även på hemmaplan kan man dra sitt strå till stacken, och minska mängden föroreningar som rinner ut i vattendragen. När det regnar på en asfalterad eller stenlagd garageuppfart, följer oljerester och metallpartiklar med ner i dagvattenbrunnen och rinner ut i våra vattendrag och sjöar, utan att renas.

— Genom att i stället använda grus eller andra genomsläppliga material på garageuppfarter och innergårdar, filtreras en större del av vattnet genom marken, berättar Emma Stenmark, VA-ingenjör på Teknik- och serviceförvaltningen. — När vattnet sipprar ner i marken fastnar föroreningar där i stället för att orenade spridas vidare till närmaste dike eller vattendrag.

Dagvattnets dag – så tar du hand om dagvattnet

Den 24 september går årliga Dagvattnets dag av stapeln. Alla kan bidra till att minska mängden föroreningar som hamnar i våra gemensamma vattendrag. På orebro.se/dagvatten finns tips på hur man tar hand om sitt dagvatten på ett klokt sätt.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login