Så här går ett fysiskt telefonbedrägeri till

By on 30 mars, 2024
Arkivbild

Är du eller någon i din närhet äldre? Äldre är extra utsatta för telefonbedrägerier. Det är viktigt att vara medveten om riskerna, och veta vad du kan göra för att minska utsattheten.

Telefonbedrägerierna ökade med 36 procent under 2023. Av de 29 000 anmälda telefonbedrägerierna ledde drygt 2 300 samtal till ett hembesök, så kallat fysiskt telefonbedrägeri eller fysisk vishing.

Brottsoffren i telefonbedrägerier, oavsett om det enbart är via telefon eller med efterföljande hembesök, är i de flesta fall äldre.

För att bekämpa telefonbedrägerier arbetar polisen med att utreda brotten, samverkan med exempelvis banker och telefonoperatörer samt information om hur man kan skydda sig mot bedrägerier i syfte att stärka brottsoffren att stå emot bedrägeriförsök.

Exempel på tidigare information som polisen jobbat med är utskick av vykort med förebyggandet tips till alla hushåll med personer över 70 år.

– Brottsligheten är organiserad med flera personer som agerar synkroniserat. Eftersom det ingår ett fysiskt besök hemma hos brottsoffret så rör sig gärningspersonerna mellan olika orter. Fler utredningar om brotten har kunnat lagföra gärningspersonerna men brottsligheten fortsätter, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på nationellt bedrägericentrum.

Fysiskt telefonbedrägeri i praktiken

Nu har polisen tagit fram en informationsfilm som visar ett fysiskt telefonbedrägeri. I filmen får du följa hela händelseförloppet från det första telefonsamtalet, till att gärningspersonerna kommer in i brottsoffrets bostad. Filmen är ett skådespel baserat på verkligt anmälda brott.

– Vi behöver nu allas hjälp att sprida kunskap kring hur de fysiska telefonbedrägerierna går till. Har du äldre personer i din närhet kan ni titta på filmen tillsammans, säger Lotta Mauritzson.

Video | Så här går ett fysiskt telefonbedrägeri till

 

Sverige
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login