Så här förbereder man sig inför en vattenstörning

By on 23 september, 2024
Ibland måste Örebro kommun stänga av vattnet tillfälligt, man skickar då ut ett sms-meddelande med information till de som berörs av avstängningen.

Bild: Örebro kommun

Nu inleds Beredskapsveckan på temat Sätt i gång! Förbered dig inför en eventuell vattenkris genom att skaffa vattendunkar, samt alternativ kokningsmöjlighet hemma. Kolla också så att du får sms-meddelande vid en vattenstörning.

Träffa Örebro kommun vid Marieberg köpcentrum onsdagen 25 september.

Onsdagen 25 september klockan 14–20 medverkar Örebro kommun på ett evenemang vid Mariebergs köpcentrum. På plats finns Säkerhetsavdelningen, Vatten och avlopp samt flera av totalförsvarets aktörer. Kika förbi och prata med representanter om varför det är viktigt att ha dricksvatten i dunkar hemma, samt hur Örebro kommuns sms-tjänst vid vattenstörningar fungerar.

Klarar du dig på egen hand i minst en vecka?

Människors liv och hälsa och att samhällsviktiga funktioner fungerar har högsta prioritet vid en kris. Det kan till exempel handla om ett långvarigt strömavbrott, föroreningar i vattenledningarna eller torka, som gör att det inte kommer vatten i kranen.

Först att hämta dricksvatten vid nödvattentankar är vård och omsorg, centralkök/tillagningskök/mottagningskök, grundskolor och förskolor. Det tar tid att få ut vattentankar, så verksamheter och privatpersoner behöver förbereda sig på att klara sig själva den första tiden i en dricksvattenkris.

— Du behöver förbereda dig så att du klarar dig på egen hand i minst en vecka, berättar Christopher Jennebo, planerare på Teknik- och serviceförvaltningen. — Det behövs tre till fem liter vatten per person varje dag. Förvara dricksvatten i rena dunkar hemma och se till att du kan koka vattnet vid behov, om du inte är säker på att det är rent.

Läs mer på orebro.se/vattentips under rubriken Förbered dig för att ha tillgång till vatten vid kris.

Har du rätt kontaktuppgifter för sms?

Ibland måste kommunen stänga av vattnet tillfälligt, man skickar då ut ett sms-meddelande med information till de som berörs av avstängningen.

Utskicken görs vid:

  • Planerade vattenavstängningar.
  • Akuta vattenavstängningar, exempelvis vid vattenläckor.
  • När kokningsrekommendation gäller.
  • Vid mer omfattande störningar, till exempel om vattnet skulle vara förorenat eller om det skulle inträffa ett långvarigt strömavbrott.

Meddelandet går ut till såväl mobiltelefoner, som fasta telefoner som är registrerade på de berörda adresserna. Undantaget de som har dolt eller hemligt nummer, bara har jobbmobil eller oregistrerad kontantkortstelefon.

— Kolla så att ditt telefonnummer finns registrerat för sms-utskick, så att du säkert nås av vår information, uppmanar Emma Nilsson, handläggare med inriktning kommunikation på Teknik- och serviceförvaltningen. — Om numret saknas kan du lägga till det, på orebro.se/smsvatten finns information om hur du gör.

Stor vattenläcka visade på bra täckning

31 augusti inträffade en större vattenläcka som gjorde att boende med kommunalt dricksvatten i Brickeberg, Brickebacken, Norra Bro, Almbro och Hidingsta blev utan vatten i ett antal timmar.

— Det var ett stort område som påverkades av läckan och sms-utskicket nådde fram till de flesta, berättar Emma Nilsson. — Vi kan inte se hur många boende i hyreshus och bostadsrätter som nåddes av informationen, då systemet inte visar alla hushåll i ett flerfamiljshus, men kan ändå konstatera att vi nådde ut till väldigt många. Det är bra om boende i området, som inte fick sms om vattenläckan, passar på att uppdatera sina kontaktuppgifter.

Sätt i gång!

Örebro kommun lyfter ovanstående under Beredskapsveckan, ett nationellt evenemang som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) står bakom. Evenemanget äger rum vecka 39 varje år och årets tema är Sätt i gång!

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login