- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Så hamnade Allan Runefelt i Björkhyttans gamla skola i Lindesberg
Bild: LindeKultur
Allan Runefelt (1922-2005) uppmärksammas på Vinterspår 5-6 mars i Björkhyttans gamla skola där han arbetade och bodde sommartid sedan 1968. I ateljén kommer hans unika skulpturer och skisser i terracotta, trä, gips och brons att visas.
”Skulpturen Tranan i Tranås var en av anledningarna till att vi hamnade i Lindesberg”, förklarar Lili Runefelt – dotter till Allan.
Allan Runefelt föddes 1922 (för 100 år sedan) i Stockholm. Han studerade vid Konstakademien 1939-1946 och hade sin första separatutställning 1952 i Stockholm. Han är representerad på Moderna muséet och ett antal andra museer – däribland Örebro läns museum. Under åren 1977–1982 var han ledamot av Statens konstråd. En minnesutställning med Runefelts konst visades på Lindesbergs museum 2006 – ett år efter hans död.
Allan Runefelt skapade ett stort antal offentliga skulpturer – bland annat i Lindesbergs kommun: ”Namnlös figur” utanför Lindesbergs stadsbibliotek, ”Stenhuvud” inne på bibliotekets gård (”lite väl dold”, enligt Lili Runefelt), ”Frö och Freja” i Frövi samt bronsskulpturen ”Pelle” som tidigare stod vid före detta vårdcentralen och nu ska placeras utanför Lindesbergs lasarett (bilden).
Allan Runefelts skapade fantasifigurer i olika material – terracotte, trä, gips och brons. Hans mest kända skulptur är ”Gubben med geten” (bilden) som finns i flera exemplar runt om i landet – uppskattad av vuxna och älskad av barn som nött getens rygg. Under en resa i Frankrike sägs att han sett hur lika getter och gubbar kan vara. Någon såg Allans skisser från Frankrike och beställde konstverket till Västertorp i Stockholm. Senare har kopior tillkommit i flera städer i landet – bland annat i Örebro (där skulpturen tidigare stod utanför Örebro länsmuseum men nu genomgår en renovering).
Behövde en större ateljé – och hittade den i Lindesberg
Skulpturen ”Tranan” i Tranås – som fick namnet ”Fantasifågel” – var en av anledningarna till att familjen Runeflet hamnade i Lindesberg 1968. Allan behövde ett ställe där han kunde jobba i stort format – plus att familjen pratat om sommarställe några år.
”Vi bodde i Stockholm där han hade en ateljé’ och hade tidigare hyrt sommarateljeer – mestadels i Värmland där mamma Inger hade sina rötter”, förklarar Lili Runefelt: ”Men nu var det dags för något eget. Så dom svarade på annonsen i DN: Gammal skola i Björkhyttan till salu! Och så kom vi hit!”
Allan gjorde i princip allt själv så han byggde en ställning så han kunde gå rakt ut från balkongen och jobba på den höga Tranan/Fantasifågeln. Och han skapade flera skulpturer som finns i närområdet: ”Tjuren” i Västerås, stenskulpturen ”Kottar och frön” i Eskilstuna (”som förvandlade tomten i Björkhyttan till stenhuggeri”, ”Främling” i Borlänge (”fanns också i Lund men blev stulen av några metalltjuvar för ett par år sen – helt otroligt” samt ”Ull och Alma” i Uppsala med flera – bland annat flera kyrkoutsmyckningar.
Allan jobbade hela tiden med sina ’gubbar’ i terracotta i olika format, som han brände i sin egenbyggda keramikugn.
I Lindesberg ställde han ut ett flertal gånger på museet – och han blev en del av kulturlivet i stan. Bergslagsposten gjorde många reportage kring olika jobb han höll på med – bland annat fontänskulpturen ”Kring Sokrates” till entrén till Europeiska patentverket i München som skapades i lera och sen gjordes i betong av en lokal gjutare.
Allan jobbade på Lindeskolan i Lindesberg en period och han var skulpturlärare på Nyckelviksskolan på Lidingö i flera år. ”Han tyckte mycket om att träffa barn och ungdomar. Och dom tyckte om honom – han var lekfull och tillåtande! Det syns även i hans skulpturer, hur han värnar det lilla och sköra i människan. Och även det fina och hoppfulla”, förklarar Lili.
Allan och familjen trivdes i Björkhyttan där en ganska kal skolgrusplan med åren förvandlades till en grönskande trädgård – och han fick många år där med sin fru Inger, barn, barnbarn och vänner. Och med skapande!
”Och vi trivs fortfarande!”, skriver Lili – Allans dotter – som håller öppet hus i Björkhyttans gamla skola under Vinterspår 5-6 mars där Allans unika skulpturer och skisser i terracotta, trä, gips och brons komma att visas.
Kultur | Lindesberg
Örebronyheter
Källa LindeKultur
Related Posts
Latest News
-
Sex av tio vill ha julklapp som för skillnad
Sex av tio vill ha julklapp som för skillnad, gåvor...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Man betalade 401 000 kronor för gratis bio hela livet
En man i västsverige vann Filmstadens auktion under Musikhjälpen och...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Regeringen motverkar kriminell ekonomi
Regeringen har beslutat att Polismyndigheten ska inrätta ett finansiellt underrättelsecentrum,...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Sverige samarbetar med USA
Sverige samarbetar med USA för att motverka otillbörlig informationspåverkan och...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login