Så håller du koll på elräkningen i höst

By on 29 september, 2020

Hösten är här och vi går mot kallare och mörkare tider. Snittpriset på el har under den senaste månaden ökat, och hittills i september har dagspriserna på elbörsen Nordpool varit högre jämfört med augusti. Förutom att själva elpriset stiger är det vanligt att även elförbrukningen ökar i samband med att det blir kallare. Det kan därför vara värdefullt att se över ditt elavtal och din elförbrukning den här tiden på året.

De flesta vet att det är viktigt att se över sitt elavtal och gör det årligen, antingen själv eller t.ex. genom Kundkrafts förmedlingstjänst. Själva elavtalet och det kilowattpris som du avtalat om är avgörande för vad din elräkning kostar varje månad, men förutom det är även din elförbrukning en stor del. Det är lätt att stirra sig blind på kilowattpriset och den totala kostnaden för elen men det är viktigt att vara medveten om sin förbrukning. Speciellt vintertid när uppvärmningen av hemmet drar mer el för många hushåll.

Håll koll på din elförbrukning
Att se över sin elförbrukning kan tydliggöra vad i ditt hem som drar mycket el och hur du kan påverka det. Genom att följa elräkningen månad för månad kan du ofta se skillnader och väldigt enkelt förstå vad det är som påverkat din kostnad. Kanske har det varit kallt och den elektriska golvvärmen varit på hög värme? Eller ökade du inomhustemperaturen på de eldrivna elementen? Alla dessa små saker gör ofta att elräkningen ökar.

För att bli medveten om sin elförbrukning handlar det mycket att kartlägga vad i hemmet som drar mycket el, och försöka anpassa sin elanvändning dem gånger det är möjligt, berättar Kajsa Sundqvist elrådgivare på Kundkraft.

– Ett enkelt knep för att begränsa sin elanvändning kan vara att t.ex. ha en timer på den eldrivna golvvärmen i badrummet. På så vis behöver den inte dra ström de timmar du inte är hemma, säger Kajsa.

De stora energibovarna
Något som är viktigt ur en större aspekt är själva uppvärmningen i hemmet. Något som drar mycket el är exempelvis en direktverkande el som fortfarande är finns i mångas hem. Detta är en riktig energibov under de kalla vintermånaderna. Mer miljövänliga och energismarta alternativ kan vara t.ex. bergvärme, jordvärme eller fjärrvärme där värmen utvinns ur marken och sedan omvandlas till el.

– Om man har utrymme i ekonomin för att göra en investering av tex en bergvärmepump gör det ofta en stor skillnad över tid på elräkningen. Även om själva arbetet och installationskostnaden är dyr, kan man inom några år ofta räkna hem investeringen, säger Kajsa Sundqvist.

Ett bra komplement till en befintlig uppvärmningslösning är att installera en luftvärmepump. Luftvärmepumpar är oftast inte lika dyra och kräver inte heller något större arbete eller installation. En luftvärmepump kan även sommartid ofta användas som en AC vilket gör de till en mångsidig produkt.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Kundkraft

You must be logged in to post a comment Login