Så gör du TikTok säkrare för dina barn – sex tips

By on 26 mars, 2021

2020 blev året TikTok slog igenom på riktigt – framför allt i den yngre målgruppen. Men hur säker är appen egentligen? Oavsett om det gäller TikTok eller någon annan social plattform är det alltid bäst att utgå från att all information du delar kan hamna i fel händer. Du bör heller inte förlita dig på någon inneboende datasäkerhet eller integritetsskydd.

TikTok är en hel värld fylld av allt från dansutmaningar och musiktalanger till kreativa recept, trendspaningar och tramsiga klipp. Men har du inte koll på inställningarna kan både innehåll och uppgifter hamna i fel händer. Per Söderqvist, IT-säkerhetsexpert på Sophos har flera bra tips om hur du och dina barn kan använda TikTok på ett smartare och säkrare sätt.

– Appen i sig är inte farligt att använda, men vi behöver bli mer försiktiga med vilken information vi delar med oss av. Även om omgivningen i de flesta fall inte har onda avsikter är vi ofta alldeles för generösa. Genom att ha koll på inställningarna kan du minska risken för att information missbrukas, samtidigt som du även kan reglera tiden du tillbringar i appen, säger Sophos Per Söderqvist.

Inställningarna som stärker integriteten och förhindrar överdriven användning

1. Se till att ditt TikTok-konto är privat. Att göra ditt konto privat innebär att du måste godkänna alla som vill följa dig, vilket gör att du kan se till att det bara är folk du känner som kan se och interagera med dina videor. Gå in i Inställningar > Sekretess och säkerhet och leta efter rubriken Upptäckbarhet. Sedan aktiverar du alternativet Privat konto.

2. Låt inte andra människor hitta dig. Som standard kommer TikTok att dela ditt innehåll genom att presentera det på sidorna ”För dig”, även för personer du inte känner. Om du vill förhindra att främlingar ser dina videor kan du stänga av alternativet Föreslå ditt konto till andra under Sekretess och säkerhet. Det gör att ditt konto inte kommer att rekommenderas till andra användare, och du kan heller inte hittas via sökmotorer.

Obs – för personer mellan 13-15 år är den här funktionen redan permanent borttagen av TikTok. Inte heller kommentarer från personer du inte är vän med tillåts.

3. Tillåt inte interaktioner från okända. Andra TikTok-användare kan interagera med ditt konto och innehåll på flera sätt, exempelvis genom att lämna en kommentar, ladda ner din video eller skicka ett direktmeddelande. Under Säkerhet och sekretess i inställningar kan du se till att det bara är dina vänner som kan interagera med ditt konto. Blockering av interaktioner stoppar kommentarer och reaktioner och hindrar människor från att se dina meddelanden eller de videor du gillat. Att blockera meddelanden är särskilt viktigt eftersom privata chattmeddelanden är en funktion som lätt kan missbrukas – framför allt i yngre åldersgrupper.

4. Hantera skärmtid. En stor del av TikToks framgång beror troligtvis på hur beroendeframkallande det är – den genomsnittliga användaren tillbringar hela 52 minuter om dagen i appen. Om du vill begränsa tiden, gå till avsnittet Digitalt välbefinnande under inställningar och sekretess och använd alternativet Skärmhantering för att välja din tidsgräns. Efter att din valda gräns är uppnådd kommer du helt enkelt att kastas ur appen. Här är det även möjligt att välja ett lösenord för att förhindra att ett barn ändrar denna inställning i framtiden.

5. Använd Begränsat läge för barnkonton. Detta är en av de viktigaste inställningarna för alla TikTok-föräldrar. Begränsat läge hindrar nämligen olämpligt innehåll från att visas för barn. Tyvärr är det inte 100 procent effektivt, men det gör ett ganska bra jobb. Även här går det att ställa in ett lösenord för att förhindra att ditt barn ändrar den här inställningen senare, och du hittar funktionen under Skärmhantering.

6. Utnyttja familjesäkert läge. Det här är en viktig inställning som gör att du kan använda kontot både som ”Förälder” och”Tonåring”, och på så sätt få fjärråtkomst över ditt barns TikTok-konto. När du väl är ansluten till kontot kan du styra:

  • Hantering av skärmtid – ställ in hur lång tid ditt barn kan tillbringa på TikTok.
  • Direktmeddelanden – bestäm vem som kan skicka meddelanden till ditt barn, eller stäng av direktmeddelanden helt.
  • Begränsat läge – blockera typer av innehåll som du tycker är olämpliga för ditt barn.

Alla funktioner går att hantera från din egen enhet. Inställningen hittar du i avsnittet Familjesäkert läge under Digitalt välbefinnande.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: 

You must be logged in to post a comment Login