Så gör du sommarstugan redo för vintern

By on 18 september, 2021
Arkivbild

Sommaren börjar närma sig sitt slut och hösten står runt hörnet. För många svenskar innebär det också att stänga igen sitt sommarhus för säsongen. För att undvika tråkiga och dyra överraskningar är det viktigt att vintersäkra ditt boende inför den kommande kylan. Sanitetsleverantören GROHE har därför listat de viktigaste punkterna att tänka på innan du lämnar ditt säsongsboende.

Den svenska sommaren har nått sitt slut. Förutom mörkare kvällar och kallare dagar innebär det också att många svenskar lämnar sina sommarboende för i år. Trots att många oroar sig för inbrott är det större sannolikhet att huset förstörs av yttre faktorer som exempelvis vattenskador. Dessa är inte bara en tråkig upptäckt utan kan även bli en dyr historia. Problemen kan däremot förebyggas med enkla medel. Ju tidigare du upptäcker en skada, desto billigare kommer den vara att reparera. Visste du exempelvis att det går att få ett meddelande till din telefon så fort en vattenskada upptäcks?

– Innan vi stänger vår sommarstuga för vintern finns det många saker som bör göras för att förebygga skador. Det finns vissa områden de flesta redan har koll på att man bör göra. Exempelvis stänga av kyl, frys och el. Men ett av de vanligaste och dyraste problemen som kan uppstå är vattenskador. Idag finns det smidiga hjälpmedel som hindrar dessa skador i hemmet. Exempelvis den smarta vattenfelsbrytaren som är ett digitalt kontrollsystem. Den är sammankopplad till din telefon och meddelar dig direkt när något är fel. En investering som kan spara dig mycket pengar i slutändan, säger Frank Hilgers VVS- och renoveringsexpert på GROHE Sverige.

GROHEs 5 tips för hur du vinterskyddar din sommarstuga

1. Rensa bort löv

Innan vi lämnar vår sommarstuga är ett enkelt och viktigt tips att ta bort löv och skräp från hängrännorna och taket. Under hösten kan dessa stoppa regnvattnet från att åka ner längs stupröret. 2

Det går även att köpa ett vattenavrinningssystem med innovativa lösningar så som blad-och snigelhinder. Hindret gör att vattnet enkelt kan rinna ner där det ska och inte in i andra vrår som kan orsaka stora vattensamlingar och därmed kostsamma skador.

2. Stäng av och töm vattnet

För att undvika spruckna rör bör du alltid stänga av huvudkranen och tömma ur vattnet som finns kvar i rörsystemen. Glöm inte varmvattenberedaren och spolcisternen i toaletten. För att förhindra vattenläckor kan du exempelvis installera en batteridriven diskmaskinsavstängning.

3. Säkra luften

Precis som vatten har luft en stor påverkan på vårt hem. För att undvika mögel- och fuktskador är det viktigt att skapa ett bra luftflöde i huset. Var därför noga med att öppna upp ventiler och garderober för att undvika stillastående luft.

4. Uppgradera hemmet digitalt

Ta alltid det säkra före det osäkra och investera i en digital lösning som låter dig veta direkt om en skada sker i fritidshuset trots att du befinner dig på hemmaplan. En smart vattenfelsbrytare så som GROHE Sense Guard jobbar dygnet runt med att upptäcka, meddela om och reglera eventuella vattenskador.

5. Kontrollera snöskydd

Som de flesta vet är den svenska vintern oberäknelig. Det senaste årets snöfall orsakade stora skador på flera sommarstugor där tyngden av snö förstörde plasttaken. Något som sedan kan orsaka vattenskador när snön smälter. Att montera och säkerställa att snöskydden sitter som de ska kan därför förebygga onödiga vattenskador.

Sverige
Örebronyheter

Källa: GROHE

You must be logged in to post a comment Login