Så fördjupar länsstyrelsen stödet till kommunernas brottsförebyggande arbete

By on 10 april, 2025
Genrebild

Länsstyrelserna har nu slutredovisat det regeringsuppdrag som handlar om att ge kommuner bättre stöd i det brottsförebyggande arbetet, slutrapporten beskriver både gemensamma åtgärder och insatser utförda av respektive länsstyrelse.
 
Uppdraget, som inleddes 2023, har utförts parallellt av Länsstyrelserna och Brottsförebyggande rådet (Brå), den har sin grund i den nya lagen från 2023 om kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete.

— Den nya lagstiftningen ställer tydliga krav på kommuner att bedriva ett systematiskt och kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete. För att möta dessa krav har Länsstyrelserna och Brå arbetat i nära samverkan och erbjudit ett praktiknära stöd, anpassat efter kommunernas specifika behov, säger nationella samordnaren Malin Wiktoreng.

Bred samverkan och lokalt anpassade åtgärder

Inom ramen för uppdraget har Länsstyrelserna genomfört en rad utbildningsinsatser, för kommunernas tjänstepersoner samt förvaltnings- och politiska ledningar. Erfarenhetsutbyten mellan kommuner, både inom och över länsgränser, har bidragit till att sprida kunskap och stärka det lokala brottsförebyggande arbetet. Genom kontinuerliga nätverksträffar för kommunala samordnare och kommunpoliser, har länsstyrelserna dessutom erbjudit stöd kring specifika metoder och arbetssätt.

— Vi ser att det varit särskilt värdefullt när kommuner med liknande utmaningar kunnat dela erfarenheter och lärdomar, säger Rickard Silva företrädare för länsstyrelsernas nationella samordning.

Fokus på lokala behov

En av framgångsfaktorerna i arbetet, är hur stödet utformats i dialog med varje kommuns unika förutsättningar. Länsstyrelserna har därigenom fått en närmare kontakt med kommunledningarna, där man kunnat identifiera lokala behov och utmaningar på ett djupare plan. Under uppdragets gång har Länsstyrelserna också fördjupat sin förståelse för flera komplexa brottsproblem, bland annat välfärdsbrottslighet, demokratihotande brott, bedrägerier, penningtvätt, miljö- och livsmedelsbrott samt våld i nära relationer.

— Vi ser ett närmare samarbete med kommunerna i länet, med tätare och mer öppen dialog. Vi märker att vårt stöd efterfrågas och flera kommuner har gett brottsförebyggande samordnare mer tid för uppdraget. Sammantaget rör sig arbetet i en positiv riktning mot ett mer kunskapsbaserat och långsiktigt brottsförebyggande arbete, säger Ida Klingzell, Brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Vägen framåt

Länsstyrelserna fortsätter nu arbetet genom fortsatt samverkan, fler utbildningsinsatser och nätverksforum för att långsiktigt stärka det brottsförebyggande arbetet. I Örebro län kommer särskilt fokus ligga på arbetet med regionala prioriteringar, utifrån en lägesbild som tagits fram kring brott och otrygghet. En viktig del blir också att utveckla de lokala lägesbilderna genom workshops och nära samverkan med länets kommuner.

— Vi vill stärka arbetet mot välfärdsbrottslighet och motverka att barn och unga dras in i organiserad brottslighet. Särskilt viktigt är det att se till de små kommunernas förutsättningar och hur vi bäst kan stötta dem i det brottsförebyggande arbetet, säger Ida Klingzell, Brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

You must be logged in to post a comment Login