Så förbereder du dig för de nationella proven i matematik

By on 9 maj, 2017

Nu i november är det dags för nationella proven i matematik för årskurs 9. Här förklarar vi provets upplägg och vad de olika delproven innebär. Du får också tips på var du hittar gamla prov att öva på och hur du bäst förbereder dig för att lyckas på de nationella proven i matte.

Det nationella provet i matematik för årskurs 9 består av fyra stycken delprov. Tanken med de olika delproven är att du ska få möjlighet att visa dina matematikkunskaper på olika sätt. Genom att delproven är olika utformade vad det gäller innehåll, redovisningssätt, arbetssätt och bedömningsmetoder får lärarna många olika delar att göra sin bedömning utifrån.

Provdatum

Av de fyra delproven är det tre stycken som har bestämda provdagar, medan det muntliga delprovet genomförs under en provperiod på hösten.

Matematik A, 7 nov – 16 dec 2016, ca 20-30 min per grupp

Matematik B+C, ons 10 maj 2017, 80 min

Matematik D, fre 12 maj 2017, 100 min

De olika delproven

Delprov A
I det här delprovet testas din förmåga att muntligt föra och följa matematiska resonemang. Du får också pröva andras förklaringar och argument. Delprov A ska genomföras under en provperiod som från och med detta läsår ligger på höstterminen.

Delprov B
I Delprov B får du uppgifter som ska lösas utan digitala verktyg och formelblad. Till vissa av uppgifterna ska du endast ange dina svar och till vissa uppgifter ska du också redovisa dina lösningar.

Delprov C
Det här delprovet består av en mer omfattande uppgift med undersökande karaktär där du tydligt ska redovisa din lösning.

Delprov D
I Delprov D är det uppgifter där redovisning krävs. Dessa uppgifter är oftast samlade kring ett tema.

Tips för att lyckas med nationella provet i matte

  • Gör gamla nationella prov. Här hittar du gamla prov
  • Använd formelbladet under hela läsåret så att du blir väl insatt i det.
  • Skriv ner alla begrepp och områden som ingår i provet så att du får bra överblick på allting som ingår i varje område.
  • Kontrollera dina svar en extra gång för att se till att inte missa några poäng.
  • Det kan hjälpa att rita upp en figur för att lättare förstå problemställningen och kunna lösa problemet.
  • Lär dig använda din grafritande räknare. Många gånger kan du kontrollera dina svar genom din grafritande räknare.
  • Ha koll på var du har penna, sudd, linjal, räknare och kladdpapper så du slipper leta efter dessa precis innan provet.
  • Sov ordentligt och ät en stabil frukost så att din hjärna fungerar så bra som möjligt under provet.
  • Stanna inte för länge på en uppgift som du fastnar på. Fortsätt istället och gör de uppgifter du tycker känns enklare och gå sedan tillbaka på det du fastnat på.

Se också Gymnasium.se:s 7 tips för att förbereda dig för de nationella proven och Gymnasium.se:s tips på bra pluggteknik.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login