- Författarbesök på biblioteket i Degerfors
- Kamerabevakning med drönare i samband med ÖSK-match
- Sex av tio kan inte reglerna för byte av vinterdäck
- Oatly iKaffe Vanilla och Caramel nu på Espresso House
- Slow Art Day upptäck konst på ett nytt sätt
- Här utforskar lärare vid Örebro universitet flexibla lärmiljöer
- Resan fortsätter mot Division 1 för Kumlas herrar
- Nu ska köerna till tandreglering för barn och unga kortas
- Vårtecken Nora kommun har börjat sopa gatorna
- Emigration Expo i helgen var Lindesbergs kommun på plats
Så cyklar du säkert i stadstrafik

Trots en hel del regn är sommaren här och många har dammat av sina cyklar för den stora cykelsäsongen; Dock gör många det med en viss bävan för stressiga trafiksituationer och en osäkerhet om vilka trafikregler som egentligen gäller för cyklister. Hur bär man sig åt för att cykla säkert i städer? Christoffer Tyrefors, cykelexpert, reder ut begreppen.
– Det kan kännas kaotiskt att cykla i en stad. Cyklister, gångtrafikanter, bilister och kommunaltrafik i en enda stor röra. Cyklister behöver inga körkort men det är ändå en god idé att fräscha upp trafikkunskaperna innan man trampar ut i stadstrafiken. Grundregeln är att alltid iaktta väjningsplikt, den gäller nästan alltid för cyklister, säger Christoffer Tyrefors, cykelexpert och VD för Cykelkraft, Sveriges största cykelbutik på nätet.
Här är Christoffer Tyrefors åtta bästa tips för säker cykling i stad:
1. Väjningsplikt gäller nästan alltid för cyklister, t ex för cyklister som kör ut på en väg från cykelbana. Även när de inte har väjningsplikt så ska de ta hänsyn till andra trafikanter. – Detta är en viktig grundregel, I vissa städer kan man ibland få intrycket att cyklister tror att alla andra trafikanter har väjningsplikt gentemot dem. Men så är det alltså inte, säger Christoffer.
2. Cyklister får cykla på övergångsställen men har då väjningsplikt mot i princip alla andra trafikanter.
3. Det går bra att leda sin cykel i trafiken, t ex över en väg eller övergångsställe. Då gäller samma bestämmelser som för gående. Man får då endast korsa vägen om det kan ske utan fara för den övriga trafiken.
4. Cykla på gågata? Ja, det får man faktiskt göra men då är högsta hastigheten gångfart och man har väjningsplikt för gående.
5. Man ska ge tecken med t ex handen när man svänger eller byter körfält. Genom att göra detta undviker du förvirring bland övriga trafikanter och gångare och onödiga olyckor.
6. Serva din cykel ordentligt innan du ger dig ut i sommartrafiken, särskilt om den stått stilla under vintern. Det är viktigt att växlar och bromsar fungerar som det ska.
7. I de flesta trafiksituationer gäller samma trafikregler som för andra fordon, hastighetsgränser till exempel. Så om du känner dig osäker är det bara att lyda trafikskyltar och vägmarkeringar.
8. Slutligen, och här riskerar jag att göra vissa cyklister besvikna: Man får inte göra något av följande: cykla mot rött ljus, rulla förbi en stoppskylt (man måste stanna helt), cykla utan lyse och reflexer när det är mörkt, cykla utan fungerande ringklocka, cykla utan hjälm (om man är under 15 år), eller skjutsa någon på pakethållaren.
– Det synes vara många förmaningar här men jag tycker att det är cyklisternas plikt att känna till trafikreglerna. Cykling är ett nöje, bra motion och ett miljövänligt fortskaffningsmedel. Så varför inte ta det lugnt i trafiken och njuta av sin cykling? Vi har oproportionerligt många cykelolyckor i Sverige och vi skulle undvika många av dem om cyklisterna kände till trafikreglerna bättre, avslutar Christoffer Tyrefors.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Författarbesök på biblioteket i Degerfors
Välkomna på författarbesök med Mohlin & Nyström den 9 april...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Kamerabevakning med drönare i samband med ÖSK-match
Polismyndigheten har fattat beslut om kamerabevakning med drönare i samband...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Rörelsefrämjande samhälle för barn och unga
Barn och unga ska kunna växa upp i en miljö...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Man körde påverkad på väster i Örebro
Under tisdagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Sex av tio kan inte reglerna för byte av vinterdäck
Nu närmar sig datumet för när dubbade vinterdäck är förbjudet,...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Personbil och mopedbil krockade i Sköllersta
En personbil och en mopedbil har kolliderat i Sköllersta, SOS alarm...
- Posted april 1, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login