Rötmånad så håller du magsjukan borta

By on 2 juli, 2024
Bild: LG

Sommaren innebär för många värme, god mat och semester, men den för också med sig den välkända rötmånaden. Från slutet av juli till början av augusti gör sommarvädret att risken för magsjuka blir högre, vilket ställer större krav på effektiv matförvaring.

Mats Haglund, vitvaruexpert på LG, ger sina bästa tips för hur man förvarar mat under rötmånaden, en period som är vanligare än vad många tror.

Sommarvärmen är boven

Den ökade värmen och luftfuktigheten under rötmånaden skapar perfekta förhållanden för bakterietillväxt, vilket snabbt kan leda till att livsmedel förstörs. Det gäller inte minst under sommarmånaderna när man oftare äter utomhus och maten står framme länge i värmen.

Faktum är att svenskarnas mathantering verkar ha blivit sämre, då magsjukerelaterade infektioner ökat de senaste tre åren, med toppar under just rötmånaden. Enligt Livsmedelsverket förlorar livsmedel sin kvalitet snabbare om de inte förvaras vid rätt temperatur, vilket kan resultera i både matsvinn och potentiella hälsorisker.

Mot bakgrund av detta betonar Mats Haglund vikten av rätt kylskåpsanvändning och smart förvaring.

— För att säkerställa att maten håller sig fräsch under rötmånaden, är det avgörande att hålla kylskåpets temperatur konstant i spannet 2–4°C. Vid dessa temperaturer minskar risken för bakterietillväxt markant i de allra flesta livsmedel, säger Mats.

Förvara maten på rätt sätt

En annan viktig aspekt är att fylla kylskåpet på rätt sätt. Har man för mycket mat i kylskåpet hämmas luftcirkulationen, vilket leder till ojämn temperatur och fukt där bakterier kan frodas. För att undvika detta bör luft kunna cirkulera fritt runt alla livsmedel.

Dessutom är det bra att inte köpa på sig för mycket mat, så att man slipper slänga och bidra till onödigt svinn. Det är också viktigt att snabbt kyla ner nyligen inhandlade varor och använda dem innan de blir för gamla. Allra bäst är att förvara varorna i kylväskor, från affären till hemmet, och märka med inköpsdatum innan de ställs in i kylen.

— Lufttät förvaring och rätt placering av varorna är också viktigt för att undvika korskontaminering och bibehålla jämn kylning. Kött och fisk bör förvaras på de kallaste hyllorna längst ner i kylskåpet för att maximera deras hållbarhet. Dessutom bör frukt och grönsaker placeras i lådor med optimal luftfuktighet, så att de håller sig fräscha längre.

5 tips för att klara rötmånaden:

  1. Håll rätt temperatur i kylskåpet:
    Se till att temperaturen ligger mellan 2 och 4°C för att förhindra bakterietillväxt.
  2. Organisera och förvara smart:
    Placera kött och fisk längst ner i kylskåpet och använd lådor med optimal luftfuktighet för frukt och grönsaker.
  3. Undvik överbelastning:
    Håll kylskåpet lagom fyllt för att möjliggöra fri luftcirkulation och jämn temperatur.
  4. Låt varm mat svalna:
    Om du vet att det blir rester, låt då maten svalna snabbt efter tillagning innan den ställs i kylskåpet. På så sätt undviker du att maten blir dålig av att stå framme, samtidigt som matens värme inte höjer temperaturen i kylskåpet. Detta hjälper andra livsmedel att hålla sig fräscha längre.
  5. Frys in överskottet:
    Frys in färska varor du inte hinner använda i tid för att förlänga deras hållbarhet.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: LG

You must be logged in to post a comment Login