Röda äpplen ger en härligare jul

By on 21 december, 2022
Ett av julens goda svenska äpplen heter Ingrid Marie. Smaken är sötsyrlig med en fin kryddig ton och fruktköttet är härligt krispigt.
Bild: Säsongens bästa

Äpplen bidrar till julkänslan och ger ett fräscht inslag i fruktskålen och i sallader på julbordet, Ingrid Marie är inte bara är rött och fint utan också sött och syrligt med en lätt kryddig ton som passar fint i sallader.

Även Aroma, Santana, Frida och Saga är röda äpplen med härliga smaker.

Äpplena och andra frukter och grönsaker gör oss också lite piggare och mindre dästa som vi lätt blir av för mycket fet julmat.

Dessutom kan äpplen sänka blodfettet och blodtrycket och stabilisera blodsockret, vilket alltsammans är värdefullt bra hälsofördelar Även äpplets bästa kryddkompis kan hålla blodsockret i bättre balans, och kan sänka GI-på en hel måltid.

Fruktiga sallader smakar gott i jul

En fruktsallad brukar vara en perfekt dessert i juldagarna. Ingredienserna behöver inte vara många utan några få frukter räcker fint. Välj apelsiner för syra och saft, bananer som är mjuka och söta och äpplen som är krispiga, aromatiska och sötsyrliga. För extra julighet kan man lägga till lite nötter eller dadlar om man vill.

Äpplena är givna i rödbetssallad och de matchar fint julens självklara grönsak som är kål i olika varianter. Här kommer tips på varm rödkål och länkar till fräscha julsallader med äpple.

Varm rödkålssallad

Strimla rödkålen och fräs den i smör och rör ner äppelcider- eller balsamvinäger, lite salt och en klick honung eller sirap. Gott att servera på som tillbehör till skinka och korv men även till en ostpaj.

Du kan göra den varma rödkålssalladen lite juligare med ingredienser som:

  • *strimlad rödlök som får fräsa i smöret med kålen.
  • *syrliga äpplen som Frida, Aroma eller Ingrid Marie får bli lite varma i kålen mot slutet.
  • *russin som får mjukna lite i kålen.
  • *kanelstång, hel kryddnejlia eller stjärnanis ger kryddig smak om de får fräsa med.
  • * hasselnötter och valnötter ger knaprighet.

.

  • Fruktig julsallad – sasongensbasta.se/recept/fruktig-julsallad/
  • Rödkåls- och äppelsallad med färska skott – sasongensbasta.se/recept/julig-rodkalssallad/
  • Lucias äppelsallad – https://sasongensbasta.se/tips/lucias-appelsallad/

Varför är svenska äpplen så goda?

De svenska äpplena har fått mogna relativt långsamt under den långa hösten med kyliga nätter. Det ger fin arom och släpper fram alla värdefulla näringsämnen. Korta transporter gör också att äpplet kan mogna på träden och det bidrar också till smakutvecklingen. Men inte minst viktigt för smaken är alla de goda sorterna som trivs i vårt nordiska klimat.

Aroma har som namnet säger en härlig arom och smaken är söt och mild med en lätt kryddig ton.

Frida – Fast, krispig, syrlig och med mycket smak. Supergott i paj och kakor.

Ingrid Marie – Nätt i formen och frisk lite kryddig smak. Ett bekant äpple för de flesta.

Saga är lite sötare än de flesta. Fruktkötet har en krispig och saftig konsistens.

Santana – Ett vackert rött juläpple. Många äppelallergiker tål Santana eftersom sorterna är utvecklade för att ska innehålla och lägre halt av det protein som utlöser allergi.

Rubinola – Ett vackert klotrunt äpple med balanserad sötma, syra och lätt kryddighet. Gott att äta i klyftor som mellis.

 Nöje
Örebronyheter

Källa Säsongens bästa

You must be logged in to post a comment Login