Risk för ökat matsvinn när många firade jul hemma

By on 26 december, 2020

30 procent av all mat i Sverige kastas istället för att konsumeras. Och risken för matsvinnet ökar ännu mer när fler svenskar firar jul hemma. Matsvinn har en negativ påverkan på såväl klimatet som plånboken, vilket också är de två största drivkrafterna för konsumenterna att minska sitt matsvinn enligt en ny undersökning från Arla.

Att frysa in överbliven mat är bästa tipset enligt experten, och julmat lämpar sig extra väl.

Tillväxten inom dagligvaruhandeln har gått upp under pandemin, och beräknas stiga ännu mer under december. Detta som ett resultat av att fler svenskar kommer att fira jul hemma. När mer mat köps är risken stor att även matsvinnet ökar.

För att vi i Sverige ska nå vårt mål om ett netto noll klimatavtryck till 2045 måste vi drastiskt minska matsvinnet. Något som är möjligt genom att bli bättre på att äta rester, laga nya rätter av det man hittar i kylskåpet, eller ge bort den mat som inte går åt. I en ny undersökning med 3 500 respondenter som YouGov gjort på uppdrag av Arla uppgav 50 procent att de brukar göra matlådor av sina matrester. Bland de svarande är pensionärerna bäst, de slänger minst mat och är duktiga på att laga nya maträtter av resterna.

”Pensionärerna är ett föredöme för minskat matsvinn i jul. Vi alla borde ta efter, inte bara för klimatet utan även för plånboken. Med andra ord är det en riktig win-win att minska sitt svinn. Att bli kreativ i köket och laga nya rätter på dina rester är ett bra sätt att få maten att både kännas ny och räcka längre”, säger Anna Ströberg, kock och matinspiratör på Arla.

I Sverige kastar vi runt 30 kilo mat och 26 liter dryck per person och år, vilket motsvarar cirka 6 000 kr rakt i soporna för en familj med två vuxna och två barn.

Arlas undersökning visar också att 46 procent undviker matsvinn av ekonomiska skäl, och 34 procent på grund av miljö- och klimatskäl.

Anna Ströbergs tre bästa tips för att minska matsvinnet i jul:

  1. Planera.
    Vilka rätter är viktiga för dig? Hur kan du anpassa recepten efter mindre sällskap? Har du något i frysen du kan äta upp redan nu så det finns mer plats för julmaten? Kan du handla redan nu?
    .
  2. Frys in.
    I år vill vi minska trycket i matvarubutiker, och online. Mycket mat går att handla redan nu, tillaga och frysa in. Allt från nybakat bröd, färsk julskinka, Janssons frestelse, lax, grönkålspaj m.m. går att frysa. Och sen är det bara att ta fram och gratinera/värma på/tina direkt och servera. Det som inte går att frysa är främst sill, som kan bli lite mosig i köttet och inte så aptitlig.
    .
  3. Matrester.
    För att maten ska hålla längre är det viktigt att förvara den rätt, gärna i kylen eller frysen när den inte står framme vid servering. Är det något du inte är sugen på att äta dagen efter? Frys in det. Är det något du tröttnat på att äta eller inte vet hur du kan tillaga? Använd vår receptgenerator ”Töm din kyl” (https://www.arla.se/recept/tom-din-kyl/) som slumpar fram olika recept baserat på de ingredienser eller rester som finns i din kyl. På så vis är det lättare att bli kreativ och testa något nytt.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Arla
Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Arla under perioden oktober-november 2020. Totalt deltog 3 500 respondenter. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och län.

You must be logged in to post a comment Login