- KICKS först ut med att sälja ACO utanför apotekskanalen
- BIK Karlskoga höll inte borta mot AIK
- Helgpyssel på Drottninggatan
- Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
- Region Örebro län inför övergångsregler
- Nästan 1 500 invånare i Örebro län har inkomst från skogsbruk
- Hällefors kommuns öppettider under jul och nyår
- Gullvivan i Karlskoga flyttar till tillfälliga lokaler
- Kumla tar tydliga steg framåt inom trygghetsfrågan
- RGM-metoden förenar gemenskap och hjärngympa
Risk för kolmonodixläckage när allt fler eldar i vinter
Risk för kolmonodixläckage när allt fler eldar i vinter – få vet hur de ska agera , energianvändning och uppvärmning har seglat upp som ett hett samtalsämne under året. Men trots intresset är kunskapen om kolmonoxid, en farlig gas som kan läcka från installationer för uppvärmning, mycket låg bland svenskarna.
Närmare tre av tio svenskar vet inte vad de ska göra vid händelse av ett kolmonoxidläckage – och närmare fyra av tio uppger felaktiga svar, det visar en undersökning från Yougov som Netatmo har beställt.
Stigande elpriser har lett till att försäljningen av braskaminer har ökat kraftigt under året, samtidigt som Insamlingsstiftelsen Brandforsk varnat för att avregistrerade eldstäder kan kommas att återtas i bruk. Kolmonoxid är en osynlig, luktlös och mycket farlig gas som kan släppas ut på grund av dåligt installerade eller trasiga bränsleförbränningsapparater såsom eldstäder, gasspisar och värmepannor. Men trots att dessa installationer återfinns i många svenskars hem eller fritidsboenden är kunskapen om hur man ska agera vid ett kolmonoxidläckage låg enligt en Yougov-undersökning från Netatmo.
Totalt uppger 27 procent av svenskarna att de inte vet vad be bör göra om de får kännedom om en kolmonoxidläcka i hemmet. Bland resterande – som uppgivit andra svar än “vet ej”, uppger 39 procent svarsalternativ som inte rekommenderas och som kan öka risken för kolmonoxidförgiftning.
– Att många uppger svar som inte rekommenderas tyder på att man tror att man är medveten om hur man bör agera, även om man inte är det. Faran med detta är om man handlar därefter. När det kommer till en så pass giftig gas som kolmonoxid kan det få förödande konsekvenser, säger Marie Tranchimand, Head of Marketing på Netatmo.
Uppstår en kolmonoxidläcka bör man omgående förflytta sig till frisk luft, vilket innebär att den som är inomhus omedelbart bör gå utomhus. Har man möjlighet att stänga av källan till läckan utan att utsätta sig själv eller någon annan för fara, kan man göra det och därefter omedelbart gå ut. Uppvisar man symptom på kolmonoxidförgiftning bör även larmcentralen kontaktas omgående. Men bara 35 procent av svenskarna uppger att de skulle göra något av detta. Av de som svarat att de skulle göra detta säger 27 procent att de omedelbart skulle gå ut och larma 112, medan 8 procent skulle koppla ur installationen och bege sig ut omedelbart därefter.
– Kolmonoxid är en mycket farlig gas och en förgiftning kan i värsta fall leda till dödsfall. Vår undersökning visar att det finns ett stort behov av ökad kunskap om hur man upptäcker gasen och vad man bör göra om man blir varse att gasen har läckt, säger Marie Tranchimand.
En jämförelse mellan de skandinaviska länder visar att svenskarna är de med lägst kunskap om hur de bör agera om de blir medvetna om att kolmonoxid läckt. I Norge uppger 62 procent att de skulle lämna lokalen där läckan uppstått och slå larm, jämfört med 56 procent av danskarna och endast 35 procent av svenskarna.
Fakta om kolmonoxid och hur skyddar du dig mot det
- Kolmonoxid bildas vid ofullständig förbränning av kolhaltiga ämnen och är också den vanligaste anledningen till dödsfall i samband med bränder.
- Gasen är mycket giftig och svår att upptäcka då den är både lukt- och färglös.
- För att upptäcka kolmonoxidläckage kan man installera brandvarnare med inbyggd kolmonoxiddetektor eller installera en kolmonoxidvarnare.
- Till symptomen för kolmonoxidförgiftning hör bland annat huvudvärk, yrsel, trötthet, förvirring, illamående, kräkningar och medvetslöshet.
- Vid kolmonoxidläckage inomhus bör man omedelbart söka sig utomhus.
- Vid misstanke om kolmonoxidförgiftning bör alltid 112 kontaktas.
Sverige
Örebronyheter
Källa Netatmo
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 27 – 29 april 2022 har sammanlagt 1028 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.
Related Posts
Latest News
-
KICKS först ut med att sälja ACO utanför apotekskanalen
KICKS stärker sitt hudvårdserbjudande och är först ut utanför apoteken...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Sverige stärker stödet för tsunamiberedskap i Asien och Oceanien
Sverige har beslutat att bidra med 4 miljoner kronor till...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
En humanitär årskrönika
Kriget i Gaza fortsätter att lamslå en hel befolkning, Läkare...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
BIK Karlskoga höll inte borta mot AIK
Under onsdagskvällen spelade BIK Karlskoga den sista matchen inför juluppehållet...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Helgpyssel på Drottninggatan
Nu till helgen lördag 21 och 22 december är alla...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
Från black metal och nazi-punk till rap, EDM och folkmusik....
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Region Örebro län inför övergångsregler
Region Örebro län inför övergångsregler i samband med att åldersgränsen...
- Posted december 18, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login