Riksbyggen välkomnar krav på klimatdeklaration för byggnader

By on 21 september, 2019

Från 1 januari 2022 avser regeringen att införa krav på klimatdeklarationer vid uppförande av byggnader. Riksbyggen, som under lång tid arbetat med att certifiera alla flerbostadshus i nyproduktion enligt Miljöbyggnad, är positiv till förslaget. Redan nu ansluter sig Riksbyggen till de skärpta krav som gäller för certifiering enligt Miljöbyggnad 3.0.

– Kravet om klimatdeklarationer kommer att ge hela branschen en knuff i rätt riktning Det som för fem år sedan var ”bästa tillgängliga teknik” är idag i många avseenden standard. Ska vi klara Sveriges miljömål måste vi anta nya utmaningar och ny teknik och det vill Riksbyggen vara med och bidra till, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Redan 2012 började Riksbyggen använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader.

De nya kraven, enligt Miljöbyggnad 3.0, innebär bland annat:

  • Skarpare energikrav.
  • Nya krav vad gäller Livcykelanalys-baserade (LCA) beräkningar för klimatpåverkan från byggnadsmaterial (stomme och grundkonstruktion).
  • Krav på förvaltningsrutiner.
  • Utökad kvalitetssäkring. En byggnad får behålla sitt certifikat enligt Miljöbyggnad 3.0 så länge det kan styrkas att betygskraven är uppfyllda. Fastighetsägaren ska rapportera byggnadens miljöstatus till Sweden Green Building Council var femte år efter godkänd verifiering.

– Att Miljöbyggnad nu inkluderar krav vad gäller LCA-baserade klimatberäkningar för stomme och grundkonstruktion tycker vi på Riksbyggen är mycket bra. Det kommer att driva på utvecklingen av Miljövarudeklarationer från materialtillverkarna samt bidra till att vi som beställare enklare kan göra aktiva val gällande produkters klimatpåverkan, säger Karolina.

Produktionsfasen står för ca 50 procent av klimatpåverkan från en byggnad sett ur livscykelperspektiv och av detta står materialen för den största delen. Kravställan från beställaren i upphandlingsskedet kan leda till utveckling av produkter med lägre klimatpåverkan.

– Ett lysande exempel på det är när Riksbyggen i Brf Viva i Göteborg ställde krav utifrån livscykelanalysen på betongen. Det resulterade i en helt ny typ av klimatsmart betong med upp till 30 procent lägre klimatpåverkan, berättar Karolina.

Regeringen avser att införa krav på klimatdeklarationer vid uppförande av byggnader från och med 1 januari 2022.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login