Rester av bekämpningsmedel påvisat i råvatten vid Jeppetorps vattenverk

By on 27 september, 2024
Genrebild

VA-verksamheten har hittat rester av bekämpningsmedlet, i råvattenbrunnar kopplade till Jeppetorps vattenverk i Hällefors kommun. Detta har påvisats efter provtagningar i vattentäkten.

Berörda är abonnenter med kommunalt dricksvatten i Hällefors, Grythyttan, Hammarn och Sikfors. Dricksvattnet kan fortsatt användas till mat och dryck.

Vad har hittats?

N,N-dimetylsulfamid (DMS) har hittats i råvattnet vid Jeppetorps vattenverk, i halter överskridande gällande gränsvärde.

Varför har det inte påvisats tidigare?

Senhösten 2023 genomförde Länsstyrelsen en screening av bland annat Jeppetorps vattentäkt för ämnen som normalt inte analyseras för dricksvattenförsörjningen. Vid screeningen uttogs ett samlingsprov från vattentäkten. Under våren och sommaren 2024 så har uppmätta halter verifierats och konfirmerats genom provtagning i samtliga uttagsbrunnar.

Var kommer föroreningen från?
N,N-dimetylsulfamid är en metabolit (nedbrytnings- och reaktionprodukter) från nedbrytning av fungiciden tolyfluanid som varit förbjuden i Sverige sedan 2007, samt till fungiciden cyazofamid som användes fram till 2023. Produkterna har använts bland annat inom jordbruk och träindustri.

Vad som är källan till uppmätta halter i Jeppetorps vattentäkt utreds av VA-verksamheten.

Finns det någon hälsorisk?

Då ett gränsvärde överskrids är VA-huvudmannen skyldig att informera konsumenterna. Gränsvärdet för rester av bekämpningsmedel i dricksvatten är är 0,10 µg/l för en enskild substans och totalhalt 0,50 µg/l om flera substanser förekommer i samma prov (LIV SFS 2022:12).

Dessa gränsvärden är inte hälsomässigt baserade, utan det har beslutats att sätta dem till ett generellt mycket lågt värde eftersom man anser att dricksvatten inte ska bidra till exponeringen av bekämpningsmedel.

För N,N-dimetylsulfamid har hälsomässigt acceptabel högsta halt beräknats i samband med fynd vid andra vattenverk i Sverige, se tabell nedan.

Acceptabelt hälsomässigt högsta halt för N,N-dimetylsulfamid

Substans Vuxna Barn 1–3 år Spädbarn under 1 år Halt i brunnar till dricksvattenproduktion Enhet
N,N-dimetylsulfamid 600 200 133 0,15-0,19 µg/l

N,N-dimetylsulfamid kan då det reagerar med ozon bilda nitrosaminer, detta bedöms inte kunna hända i Jeppetorps vattenverk, då ozon inte används i beredningsprocessen.

Vad händer nu?

VA-verksamheten utreder och följer upp resultaten tillsammans med konsulter specialiserade på grundvatten och i samråd med Miljöenheten.

Vid vattenverket så har den brunn med högst uppmätt halt tagits ur drift.

Man har påfört mer vatten från de brunnar som har bra värden för att höja kvaliteten och minska halten dimetylsulfamid.

Det är ej lämpligt att vidta andra åtgärder innan man vet vart orsaken kommer ifrån, man arbetar på att kartlägga orsakerna systematiskt.

Förvaltningen har beställt handläggare från Länsstyrelsen för att få ytterligare bedömning i ärendet och rådgivning kring hantering.

Hällefors kommun
Örebronyheter

Källa: Hällefors kommun

You must be logged in to post a comment Login