Reseexpert: Köp inte resor som du kanske inte kan åka på

By on 13 maj, 2021

Osäkerhet om vaccinsituationen kan skapa ekonomiska fallgropar. If vill därför varna svenska resenärer.

If upplever nu en kraftig ökning av antalet förfrågningar från kunder som planerar att resa utomlands under årets sommarsemester. I en ny nationellt representativ undersökning som If har genomfört svarar 22 procent att de planerar att resa utomlands. Motsvarande siffra förra året var 7 procent.

– Många förväntar sig att bli fullständigt vaccinerade i början av semestern och anser därför att det är oproblematiskt att köpa resor utomlands nu. Det kan leda till ett ekonomiskt bakslag för våra kunder, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

– Utrikesdepartementets (UD) reseråd gäller fortfarande och det finns fortsatt avrådan till flertalet länder. Om du köper en resa nu och det fortfarande gäller vid avresan riskerar du att inte ha en giltig försäkring om du reser. Och du kommer inte att ersättas för eventuella avbokningskostnader. Du riskerar att stå kvar med kostnaden för en resa du aldrig får åka på, säger hon.

Vaccination innebär inte automatiskt en giltig reseförsäkring

Det är Utrikesdepartementets reseråd som fastställer om Ifs reseförsäkring gäller eller inte. För närvarande är de svenska myndigheterna sparsamma med information om vad som kommer att hända med reseråden när tillräckligt många svenskar vaccineras, eller vilken typ av inverkan ett eventuellt vaccinpass i EU kommer att ha på resebranschen.

– Oavsett om du har vaccinerats eller inte har det ingenting att göra med reseförsäkringens giltighet. Detta reglerar Utrikesdepartementet för de flesta reseförsäkringar. Därför är vi mycket osäkra på hur reseavrådan kommer att påverkas av vaccinsituationen i framtiden, säger Jenny Rudslätt.

– Under tiden är vi mycket bekymrade över att våra kunder kan komma att känna osäkerhet om man litar på dagens vaccinationskalender. Det går bra med en optimistisk attityd, men är otroligt tråkigt att betala tiotusentals kronor för en resa du aldrig får åka på. Res försiktigt och med omsorg för din egen och andras skull, avslutar hon.

21 procent i Ifs undersökning svarar att de inte har planerat sin sommar än och därför inte vet om de tänker resa utomlands eller inte.

Viktigt att tänka på om du vill resa:

  • Även om UD har upphävt avrådan från resor till några länder i Europa betyder inte det att allt är som vanligt.
  • Du som planerar att resa har ett eget ansvar att förbereda dig noga, hålla dig uppdaterad hela tiden och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på den plats du befinner dig.
  • I vissa länder testas resenärer och du kan behöva sitta i karantän. Det är inte heller självklart att turister tas emot i sjukvården.
  • UD har även meddelat att de eller svenska utlandsmyndigheter inte kommer att hjälpa till med hemtransport till Sverige om du inte kan ta dig hem som planerat.
  • Svenska resenärer ska i första hand använda EU-kortet vid sjukdom eller olycksfall inom Europa.
  • Om man vill avboka en redan köpt resa kontaktar man sin researrangör eller flygbolag för att undersöka vilka möjligheter man har att avboka eller omboka en resa.

UD och EU informerar

  • Fullständig information om vad som gäller för svenskar som vill resa finns på UD:s webbsidor.
  • Re-open EU – information för respektive land.
  • På Krisinformation.se finns samlad information om utlandsresor.

Om undersökningen

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 004 respondenter från ett flertal onlinepaneler 23-25 april 2021. Undersökningen i fjol besvarades av 1 014 respondenter 12-15 juni. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: if

You must be logged in to post a comment Login