Rensa inte skafferiet på utgångna varor

By on 8 maj, 2024
Arkivbild

I juli och augusti befolkas Sveriges 580 000 fritidshus. Ute i stugorna har skafferiet kanske inte öppnats sedan i påskas, eller till och med sedan förra sommaren. Samtidigt säger många svenskar att de kastar varor, för att de passerat sitt bäst före-datum.

För att stävja eventuella städimpulser presenterar matsvinnsexperten Louise Ungerth, och e-handeln Matsmart en guide för hållbarheten för skafferivaror.

Hur länge håller egentligen havregryn? Är det ok att äta mjöl som gick ut 2020? Kanske är det frestande att ta fram sopsäcken och börja rensa när stugskafferiet öppnas upp under sommaren, men det, säger matsvinnsexperten Louise Ungerth, är helt onödigt. Dessutom kan det bli dyrt.

– En del som kommer ut till fritidshuset kan nog få för sig att börja rensa bland kvarlämnade skafferivaror. Då vill jag uppmana folk att för all del gärna inventera, det kan vara bra att veta vad man har, men släng för allt i världen inte i onödan. Många skafferivaror håller åratal efter passerat bäst före-datum. För att dra det till sin spets kan man säga att om det ser bra ut, smakar och luktar gott och så länge inte innehållet möglat eller fått kryp i sig går det oftast utmärkt att äta, säger Louise Ungerth.

Skafferivaror håller länge, socker och salt – eller lite olja på toppen – förlänger dessutom hållbarheten ytterligare
Många av de vanliga livsmedel vi har i skafferiet har egentligen inget datum för när de senast går bra att äta. Varor som mjöl, socker, honung, te och kaffe blir inte farliga att äta med tiden.

Vissa livsmedel, som inlagda rödbetor, kan få förändrad färg eller minskad smak, men från ett hälsoperspektiv är det inget problem att äta dem. Generellt kan man också säga att livsmedel med högt sockerinnehåll håller längre än de med lågt sockerinnehåll. Detsamma gäller salt.

Olja kan också fungera konserverande och stänga ute luft som kan snabba på försämring av livsmedel. Ett bra tips är därför att hälla lite olja på toppen av exempelvis en öppnad tacosås i kylen. (Olja kan förstås härskna till slut, men det märker man.)

Trots att många livsmedel håller väldigt mycket längre än vad bäst före-datumen anger, uppger många svenskar att de kastar mat som passerat sitt bäst före-datum.

– Vi läste Livsmedelsverkets undersökning som visade att var sjätte svensk slänger skafferivaror som ris och pasta med passerade bäst före-datum. Det är ju både dyrt och onödigt, så det vill vi hjälpa till att råda bot på. Därför frågade vi Louise Ungerth om hon ville göra en guide med oss. Drömmen är att guiden ramas in och sätts upp på skafferidörren, säger Isabelle Bjerlestam, hållbarhetsspecialist på Matsmart.

Knep för ökad hållbarhet: bort med fingrarna ur syltburken

Det finns saker man kan göra för att skafferivarorna ska hålla så länge som möjligt. Torr, sval och mörk förvaring är ett bra råd. Ett annat är att tänka på att alltid använda rena skedar och redskap. En använd sked i en syltburk eller en kladdig slev i mjölet kan göra att livsmedlet blir dåligt snabbare.

Det viktigaste rådet är ändå att lita på sina sinnen. Titta, lukta och smaka på innehållet. Ser det fint ut, luktar och smakar det gott så går det allt som oftast fint att äta

Sverige
Örebronyheter

Källa: Matsmart

You must be logged in to post a comment Login