- BIK Karlskoga tog extrapoängen mot tabell tvåan
- Våld är inte en privatsak
- Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
- Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
Renad jord fortfarande miljöfarlig
Bedömningen av jord, som är förorenad av så kallade PAH:er, bygger på analys där man bara undersöker förekomsten av 16 olika farliga ämnen. Det här räcker inte, menar forskare vid Örebro universitet, det kan finnas mångdubbelt fler. Dessutom kan nya farliga blandningar uppstå efter en reningsprocess, som inte alltid är effektiv och behöver förbättras.
Kemisten Maria Larsson har i sin doktorsavhandling undersökt risken för att man missar kemikalier, som kan vara giftiga, vid de analyser som görs med dagens metoder och efter dagens regler.
Naturvårdsverket har funnit att över 80 000 olika områden i Sverige är förorenade. Det handlar ofta om gamla industrier, som ofta ligger vid stränder, bensinmackar, gasverk, impregneringsanläggningar med mera. Flera av dessa platser behöver saneras för att undanröja risker och även för att marken ska kunna användas till annat.
Flera gifter
Till det som är vanligt och farligt på dessa platser (det kan finnas andra också) är den grupp ämnen som kallas Polycykliska aromatiska kolväten, PAH:er. Om människor exponeras för dessa ämnen kan de tas upp av kroppen och orsaka skador. De binder sig till kroppens Ah-receptor, som är en del av kroppens eget avgiftningssystem, vilket kan leda till både genetiska skador och ökad risk för cancer.
– Gör man enbart en kemisk analys av de här 16 ämnena, finns det risk att man missar andra. Jag har använt både en kemisk och en biologisk analysmetod, som ger fördelen att mäta den sammanlagda möjliga biologiska effekten av alla ämnen som finns i ett jordprov. En traditionell kemisk analys kan visserligen mäta förekomsten av olika ämnen, men då måste man i förväg bestämma vad man letar efter.
Maria Larsson har också undersökt prover från PAH-förorenad jord som sanerats och som renats med avseende på de 16 PAH:erna, en sanering som lagen kräver för att godkänna den renade jorden för viss användning. Men genom den biologiska analysen har hon funnit att den jorden fortfarande är förgiftad av ämnen som kan vara minst lika farliga som de 16 utvalda.
Otillräckliga metoder
– Dagens metod för riskklassning och sanering av förorenad mark är inte tillräcklig för att den sanerade jorden ska vara ofarlig för människor och miljö.
Försöken visar inte bara att det finns fler PAH:er än de 16 som anges i lagen. Dessutom uppstår nya föreningar i samband med reningen som kan medföra nya risker. Det här visar att riskbedömningen av förorenad mark måste förbättras och att saneringsmetoderna måste utvecklas, bland annat med hjälp av den bioanalysmetod, som Maria Larsson använder i sin avhandling.
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
BIK Karlskoga tog extrapoängen mot tabell tvåan
Under fredagskvällen var det dags för toppmöte i Hockeyallsvenskan när...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Fyrverkeripjäs startade brand
En brand har startat efter kastad fyrverkeripjäs, SOS-alarm meddelar att de...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Våld är inte en privatsak
Mäns våld mot kvinnor är en brottslighet som ofta sker...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Cyklist krockade med personbil (Uppdatering)
En cyklist och bilist har kolliderat vid Åby i Örebro,...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man körde påverkad
Man i 35-årsåldern misstänkt för grov olovlig körning samt rattfylleri...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Nya öppettider för förskola och fritidshem
Från 1 januari 2025 kommer det att göras vissa ändringar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
På måndag den 25 november klockan 18.00, hålls årets sista...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login