Rekordhög värme kan påverka hälsan

By on 19 juli, 2018

Solen och värmen håller i sig. Det är härligt, men rekordhöga temperaturer under en längre tid kan också innebära stora påfrestningar för många. Region Örebro län har inte fått fler som söker vård till följd av värmen.

Region Örebro län följer dagligen hur de varma och torra förhållandena påverkar hur många som behöver uppsöka vård och hur hälso- och sjukvården i länet påverkas.

– Hittills har vi inte haft någon märkbar effekt i vården till följd av värmeböljan, säger Inger Nordin Olsson, chefläkare i Region Örebro län. Vi har dagliga möten med avstämningar där vi följer hur många som söker vård och hur många lediga platser vi har vid våra tre sjukhus. Vi gick tidigt ut med information och råd gällande värmen till vårdpersonalen och också till länsinvånarna. Folkhälsomyndighetens råd och sidor är väl genomarbetade för alla.

Tjänsteman i beredskap (TiB) inom regionen har ständig beredskap och kontakt med länsstyrelsen, övriga blåljusorganisationer, kommuner och andra berörda aktörer i länet, så vi följer utvecklingen.

– Vi arbetar hela tiden för god och säker vård. Nu lägger vi också extra fokus på vätska, ventilation och svalka, framförallt för våra riskgrupper i vården. Mycket handlar om grundläggande omvårdnad, säger Inger Nordin Olsson. Det handlar även om egenvård, några enkla råd är att försöka att dricka redan innan du känner att du är törstig, ta det lugnt och ordna det så svalt som möjligt omkring dig.

Folkhälsomyndighetens råd vid värmebölja:

  • Var uppmärksam på inomhustemperaturen: Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när tem­peraturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.
  • Drick mer: Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som t.ex. grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
  • Ordna sval miljö: Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
  • Ordna svalka: En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
  • Ta det lugnt: Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
  • Förvara läkemedel rätt: Förvara mediciner svalare än 25 °C grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.
  • Var uppmärksam: Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, t.ex. vätskedrivande, kan dosen behöva justeras.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login