RekoKollen – för oss som älskar ett mer äkta innehåll

By on 19 januari, 2019

Utbudet av ekoprodukter växer och konsumenter har blivit mer medvetna. Det finns flera stora certifieringsorgan som ser till att vi konsumenter kan lita på att dessa produkter bara innehåller godkända kemikalier. Dessa certifieringsorgan är således en garanti för oss konsumenter att innehållet lever upp till strikta regelverk och miljömässigt hållbara krav. Så varför behövs då en app för reko produkter?

Sex punkter som redogör för varför:

1. Det finns inte någon myndighet som tillhandahåller ett regelverk om innehållsmärkning för hudvårdsprodukter som marknadsförs som just ekologiska eller naturliga. Det finns inte heller några lagar som styr vad som kan sägas vara ekologiskt och naturligt. Allt handlar om frivilliga certifieringskrav som certifieringsorganen själva har beslutat om.

2. Certifieringsorgan samarbetar med kemikalieindustrin vilket leder till att de godkänner kemikalier som kan ses som lite av en kompromiss för att kunna få till en mer harmonierad ekomarknad. De kemikalier som godkänns är oftast industriellt processade och kan inte riktigt liknas med mer råmaterial som bara är kallpressade, ångdestillerade eller extraherade med hjälp av alkohol, olja eller vatten. Oftast innehåll godkända tvålar industriella tensider istället för förtvålade oljor vilka räknas som naturliga tensider.

3. INCI-systemet som ska garantera att ingredienser beskrivs på exakt samma sätt på alla produktetiketter i alla EU’s medlemsstater är till för att underlätta till exempel för allergiker. Men detta system berättar inte för oss konsumenter vilken industriell process en viss kemikalie har genomgått. Ofta åtföljs kemikalier av små förklaringar som t ex från majs, från kokos, från socker osv på produktetiketten, men det kan bli väldigt missvisande eftersom vissa kemikalier är helt och hållet industriella. De kan exempelvis produceras med hjälp av bioteknik (bakterier och svampar) vilket är både mer miljövänligt men också mycket billigare. Man delar upp de naturliga oljorna i dess beståndsdelar och sammanfogar dessa med andra kemikalier som också i sin tur måste produceras. En industriellt producerad kemikalie kan alltså involvera flera olika led. På grund av detta skulle man kunna säga att tillverkaren/kemikalieproducenten skönmålar dessa industriella kemikalier då man använder ovanstående nämnda små förklaringar på etiketten. Men som konsument kan man lära sig att direkt se skillnad på dessa industriella kemikalier och mer naturliga sådana, därför att om kemikalien är mer naturlig så skrivs namnet på de rena oljorna ut såhär: olivolja (Olea Europaea fruit oil), palmolja (Elaeis Guineensis oil) eller det naturliga bivaxet (Cera flava alt. Cera Alba). Då heter det inte längre Squalane, Glyceryl Stearate eller Hydrolyzed Beeswax.

4. Certifieringsorganen berättar gärna om hur bra transparens de har, men när jag som konsument ställer frågor om produktionsprocessen för vissa godkända industriella kemikalier så får jag ofta motfrågor om varför jag undrar och det händer även att jag blir nekad ett svar, då det är konfidentiell information. Detta bidrar inte till transparens om innehållet.

5. Det skapas hela tiden nya kemikalier inom ekosektorn vilket naturligtvis bidrar till att vi får fler kemikalier som inte egentligen skulle kunna kallas för naturliga eller ekologiska. Man kan fråga sig om detta gynnar miljön och vår hälsa. Industrin påstår att de möter konsumentens behov av en viss sorts textur på den där krämen eller lotionen. Men behöver vi en produkt till fötterna, en annan till händerna och en tredje till ansiktet? Oftast innehåller dessa produkter vatten och i och med detta så måste de konserveras. Vi får alltså både vatten och konserveringsmedel på köpet. Vore det inte bättre att skippa detta helt onödiga innehåll och att de certifierande organen istället bidrar till färre kemikalier och mer naturliga och ekologiska produkter? Som konsument betalar jag hellre för högre kvalité och minimalt processade ingredienser – ett mer äkta innehåll.

6. Produkttillverkare kan oftast inte svara på frågor om produktionsprocessen för innehållet i sina produkter och än mindre kunskap kan vi förvänta oss av butikspersonalen. Detta leder till frågan om vad jag som konsument egentligen betalar för när jag köper en produkt som trots allt står placerad på butikens ekohylla.

Om RekoKollen
Låt oss gå några år bakåt i tiden, då ekologiskt var nytt och KRAV bildades. Man ville helt enkelt äta mat utan kemikalier. Men eftersom KRAV tillåter många olika tillsatser i maten och vi blir fler och fler som vill undvika dem, så för inte så längesedan bildades föreningen Äkta Vara. Det här tänket om att få slippa tillsatser, eller som i mitt fall industriella bulkkemikalier, tycks tack och lov vara något som fler och fler bryr sig om.

RekoKollen bidrar till större transparens av innehållet i de produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga. Inga produkter i appen innehåller industriellt processade kemikalier så som syntetiska tensider, sötningsmedel, förtjockningsmedel och emulgeringsmedel. Ordet Reko står således för att alla godkända produkter i appen, så långt det är möjligt, ska betraktas som synonyma med äkta vara. RekoKollen bidrar till hög kvalité och ett produktinnehåll av minimalt processade ingredienser – ett mer äkta innehåll.

RekoKollen:

  • underlättar för dig som konsument att hitta produkter med ett mer äkta innehåll – reko produkter helt enkelt
  • gynnar de tillverkare som skapar hudvårdsprodukter med ett genuint och äkta innehåll
  • gynnar de företag som producerar råvaror på ett naturligt och äkta vis
  • bidrar till större transparens och ett produktinnehåll av minimalt processade ingredienser – ett mer äkta innehåll.
  • bidrar till en mer medveten konsumtion

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login