Regionalt – Unga nås av alkoholreklam och alkoholbudskap 13 440 gånger under ett år

By on 9 november, 2016

Barn och unga (15-24 år) nås 1120 gånger av alkoholreklam och alkoholbudskap via sociala och traditionella medier under en genomsnittlig månad. Detta enligt en ny rapport som Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, tagit fram på uppdrag av IQ och som presenteras idag.

Att över 1100 positiva budskap om alkohol i månaden påverkar unga människors inställning till alkohol är självklart. Jag är övertygad om att mängden alkoholreklam och alkoholbudskap som unga nås av bidrar till en romantiserad bild av alkohol, minskar riskmedvetenhet kring alkohol och påverkar deras alkoholkonsumtion, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

I rapporten har Gunilla Jarlbro undersökt hur mycket alkoholreklam och alkoholbudskap som en person mellan 15-24 år kan se under en genomsnittlig vecka, genom att studera populära Facebook- och Instagram-profilers flöden, titta på tv, läsa fyra stora dagstidningar samt titta på fyra populära strömmade tv-serier under en så kallad syntetisk vecka (se metodbeskrivning nedan).

Det vi kan konstatera är att många barn och unga nås av alkoholbudskap och det är inte alltid lätt att avgöra vad som är reklam och inte. Därför är det bra att tillsyn och regelverk nu ska ses över så att vi får en lagstiftning som är både tids- och ändamålsenlig, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Ytterligare resultat från rapporten:

  • Barn och unga mellan 15-24 år kan potentiellt se 50 alkoholannonser varje vecka i de undersökta dagstidningarna.
  • Varje vecka kan barn och unga nås av sju reklamfilmer för alkoholhaltiga drycker mellan olika tv-program.
  • De barn och unga som följer 20 av de populäraste sociala medier-profilerna och deras Instagram och Facebookflöden får under en genomsnittlig vecka se någon dricka alkohol eller se en bild på en flaska eller ett fyllt glas 171 gånger.
  • Alla alkoholbudskap som studerats är positiva.
  • I sociala medier är det främst kvinnor som sänder ut alkoholbudskap.

Många av de alkoholbudskap som når unga idag, inte minst via sociala medier, kanske inte i juridisk mening är alkoholreklam, men det är min starka övertygelse att det i många fall handlar om just marknadsföring av alkohol. Det finns all anledning att fundera över hur vi ska definiera alkoholreklam i framtiden, säger Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet.

Metodbeskrivning:
Utgångspunkten har varit den unga individen (15–24 år) i Sverige och dess medievanor (enligt Mediebarometern). Gunilla Jarlbro har studerat hur mycket alkoholreklam och alkoholbudskap som den statistiske unga individen möter i olika mediekanaler – dagstidningar, tv, strömmade serier och i vissa sociala medier. Datainsamlingen har skett under en så kallad syntetisk vecka. Det innebär att kodningen av medieinnehåll sträcker sig över en sjuveckorsperiod. Måndagen kodas från periodens första vecka (vecka 32), tisdagens medieinnehåll hämtas från periodens andra vecka och så vidare.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login