Regionalt | Så anländer du välbehållen i jul

By on 12 december, 2015

Julen är en av årets största reshelger då många tar bilen för att besöka familj och vänner. Med betydligt fler bilar än vanligt på vägarna, många stressade bilförare och ett oftast förrädiskt vinterväglag kan en oturlig kombination uppstå.

Att det innebär ökad risk för olyckor är lätt att förstå. Men det finns också många goda råd för dem som vill maximera säkerheten för att komma fram välbehållna till julfirandet.

Vinterhalkan är utan tvekan den direkta orsaken till många olyckor, men det finns också andra faktorer som tillsammans med väglaget bäddar för olyckor. En alltför vanlig orsak är att ha för knappa tidsmarginaler.

När en stressad bilförare kanske sitter fast i en bilkö och vill bryta sig ur och köra om, uppstår lätt ett olyckstillbud. Många olyckor inträffar för att bilföraren missbedömer situationen och då är kombinationen hög hastighet och halka direkt förödande. Att bromsa och svänga på vinterväglag kräver betydligt större marginaler än på barmark. Och ju mer last, desto svårare är det att manövrera fordonet.

– Vårt generella råd för jultrafiken är enkelt och tydligt: ta det lugnt. Om du hamnar i en bilkö, ligg kvar. Håll avstånden till övriga trafikanter så undviker du seriekrockar. Och framför allt: starta i god tid så du slipper stressa, säger Alexandra Giers, Renault Försäkring.

Ett annat bra tips är att hålla koll på temperaturen. Risken för blixthalka är mycket större när temperaturen ligger mellan plus 3 och minus 3 grader än när den ligger på minus 10 och mer.

– Var extra uppmärksam på broar och i områden som ligger i skugga. Och tänk på att det blir vinter i år igen, som vanligt. Med snö, is och halka i varierande mängd. När, var och hur vet ingen säkert. Så bli inte överraskad, utan förbered dig i tid, avslutar Alexandra Giers.

Så bidrar du till en säkrare jultrafik:

  • Vinterrusta bilen i god tid. Snö, is, salt och grus kan ge bestående skador på din bil. Laga stenskott på rutan före vintern då låga temperaturer kan orsaka en stor spricka. Byt till vinterdäck – mellan 1/12 och 31/3 ska godkända vinterdäck användas vid vinterväglag, d.v.s. snö, modd eller frost på någon del av vägen.
  • Ha rätt lufttryck i däcket. När det blir kallare sjunker lufttrycket. Om du under vintern fyller på luft i däcken inomhus, lägg då till 0,2 bar extra till rekommendationen. Vid påfyllning utomhus, följ fordonstillverkarens rekommendationer.
  • Förbered inför avfärd. Packa inte bilen för tungt – var medveten om dess totalvikt. En snabb inbromsning med tungt lass kan vara förödande. Fyll på spolarvätska enligt anvisningarna. Kontrollera batteriet ofta eftersom låga temperaturer sänker prestandan. Kontrollera även oljenivå, bromsar och lampor – extra viktigt vid vinterväglag.
  • Starta i god tid och undvik stress på vägen. Var utvilad innan du sätter dig bakom ratten och ta regelbundna pauser – en stressad bilförare är en olämplig bilförare. Sitter du fast i en kö, undvik att bryta dig ur kön eller att köra om. Håll rätt hastighet och avstånd till framförvarande bil.
  • Välj säkra vägar. På Trafikverkets webbplats finner du vilka som är mest belastade.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login