Regionalt | Hälften av alla tonårsföräldrar oroliga för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol

By on 30 april, 2016

I en ny undersökning* som IQ låtit Sifo genomföra inför valborg bland tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år svarar 48 procent att de är oroliga för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol. Drygt 8 av 10 (81 procent) tror även att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol, men endast 5 procent tror att det är vanligt att de egna tonåringarna dricker alkohol.

Många föräldrar tror att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol men att detta inte gäller de egna barnen. Att sätta sig ner med sin tonåring och prata om alkohol är att visa att man bryr sig och samtidigt öka sin kunskap och minska sin oro, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Inför valborg (med start den 20 april) får drygt 100 000 vårdnadshavare, med barn som under 2016 fyller 14 år, IQs bok Tonårsparlören hemskickad till sig. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar. Boken innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol?”, ”Bjuda hemma?” och ”Köpa ut?”.

I undersökningen framkommer även att över hälften (55 procent) av de tillfrågade tonårsföräldrarna tror att deras tonårsbarn kommer att dricka sig berusade innan de fyllt 18 år.

Det är både nedslående och oroande att över hälften av alla tonårsföräldrarna tror att deras barn kommer att dricka sig fulla innan de fyllt 18 år. Att prata med sin tonåring om alkohol är ett sätt att senarelägga alkoholdebuten vilket är väldigt viktigt och minskar riskerna kopplade till alkohol både på kort- och lång sikt, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Se bifogat faktablad för ytterligare resultat från undersökningen.

Årets version av Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se där finns även innehållet som ljudbok och på engelska.

*Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av IQ under perioden 1 – 9 april 2016 bland 1000 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år via en webbenkät.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login