Regionalt – Fler apparater leder till ökat antal vattenskador i kök

By on 19 november, 2016

Vattenskador i kök har ökat med tio procent under de senaste tolv åren, det visar statistik från Trygg-Hansa. Drygt 70 procent av kökets skador sker i eller runt diskbänksskåpet. En av orsakerna är ökningen av antalet vattenanslutna apparater som numera ofta är standard i ett kök, apparaterna innebär att det blir fler kopplingar som ofta brister i kvalitet vilka bidrar till den ökade risken för vattenskador. Reparation av vattenskador i bostäder innebär också påfrestningar för klimat och miljö.

Varannan svensk (51 %) har någon gång under de senaste fem åren renoverat själv hemma. Män mellan 65-79 år utmärker sig, bland dem har åtta av tio (75 %) renoverat själva under de senaste fem åren. Främst är det sovrummet som renoveras (61 %), på andra plats kommer vardagsrum (46 %) följt av kök (43 %). Bland de som renoverat hemma har 15 procent installerat diskho/handfat, 13 procent monterat dusch och fyra procent installerat golvbrunn. Samtidigt som många gör el- och våtrumsarbeten på egen hand är de allra flesta (94 %) inte certifierade att göra det.

En av tre (27 %) har kollat upp hur försäkringen gäller om man gjort el- eller våtrumsarbeten själv. Något fler (31 %) tror att de vet hur försäkringen gäller men har inte kollat upp och störst andel (33 %) medger att de inte vet hur försäkringen gäller.

Man får som privatperson bygga om våtrum på egen hand om man ser till att följa de branschregler som finns. Det kan däremot bli problematiskt om det till exempel uppstår vattenläckage, finns det ingen dokumentation på att en certifierad hantverkare utfört arbetet finns det risk för att hemförsäkringen inte täcker hela reparationen. För att utföra omfattande elarbeten, till exempel kopplingar, krävs särskild behörighet och då ska man anlita elektriker, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert, Trygg-Hansa.

Tre av tio svenskar (31 %) använder enbart hantverkare som är certifierade för att utföra renoveringsarbeten som innefattar såväl el som våtrum. Fyra av tio (41 %) använder enbart certifierade hantverkare för våtrum och motsvarande siffra för elarbeten är sex procent. Nära en av fem (17 %) säger att de inte vet vilket kan tyda på att de inte alltid frågar efter certifikat från hantverkaren.

Reparation utgör klimat- och miljöbelastning
Vattenskador är inte bara kostsamt och en stor olägenhet utan även påfrestande för klimat och miljö. Att återställa en genomsnittlig vattenskada ger en klimatbelastning på 300 kilo koldioxid, det är lika mycket som att köra en mellanklassbil i 150 mil. Trygg-Hansa strävar efter att hitta nya och hållbara tekniker för att reparera alla typer av vattenskador.

– Delreparation av våtrum är ett bra exempel på hur vi har börjat att arbeta för hållbar skadereglering. Detta är både ekonomiskt och resursmedvetet. Rutinen har länge varit att riva hela badrummet, trots att 80 procent som regel är oskadat och vi arbetar på att i ökad utsträckning bevara det som inte behöver bytas ut, säger Håkan Franzén.

Trygg-Hansas tips när du ska renovera hemma:

  • Tänk på att det krävs särskild behörighet för omfattande elarbeten, anlita därför alltid en elektriker för den typen av arbeten.
  • Renovering eller byggnation av bad- eller duschrum ska göras enligt gällande branschregler. Kontrollera därför att det företag som du anlitar är certifierade för denna typ av arbete. Om du tänker göra jobbet själv – ta noga reda på hur du ska gå tillväga.
  • Ta reda på var vatten- och elledningar går innan du borrar i en vägg.
  • Om du anlitar ett företag för reparationsarbetet, så gäller konsumenttjänstlagen. Man kan då vara trygg om något skulle hända, företaget ansvarar för utfört arbete i 10 år.
  • Vid mer omfattande byggnationer, kontakta ditt försäkringsbolag för att se om något måste ändras i försäkringen.
  • Om en kamin ska installeras, tänk på att en sotare måste kontaktas för besiktning innan du börjar att elda.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login