- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
Region Örebro län öppnar mottagning för samordning och stöd vid frågor om könsidentitet
En ny mottagning för samordning och stöd kring frågor om könsidentitet har öppnat i Region Örebro län.
– Det känns väldigt bra att vi nu har öppnat könsdysforimottagningen. Jag har haft rollen som samordnare sedan i augusti och i de kontakter jag har haft med personer som har tankar och funderingar kring sin könsidentitet samt med personer som har kommit lite längre och påbörjat en könsidentitetsutredning så ser man ett tydligt behov av stöd och samordning, berättar Ulrika Gustafsson som är kurator och Region Örebro läns samordnare för könsdysfori.
Tydligt behov av stöd och samordning
Behovet av stöd och samordning kommer inte minst utifrån att det både är ett långt och komplext vårdförlopp med många vårdspecialiteter involverade och olika kontaktvägar. För många kan det också innebära ett psykiskt lidande i form av depression, ångest och social isolering när personens könsidentitet inte stämmer överens med det registrerade könet (födelsekön).
– Det finns fortfarande ett stigmatiserande i samhället som vissa personer stöter på och de kan då många gånger blir ensamma med sina tankar och funderingar. I min roll som kurator och samordnare har jag stödjande samtal med personer som har tankar och frågeställningar om sin könsidentitet, säger Ulrika.
Samtalsstödet finns tillgängligt under alla delar i vårdförloppet och inkluderar också att vid behov ge stöd i de olika vårdkontakterna. Även närstående kan får samtalsstöd vid behov.
– Efter genomförda kartläggnings- och bedömningssamtal fattas beslut om det är aktuellt med remiss till fortsatt utredning, en så kallad könsidentitetsutredning eller om annan behandling är aktuell, fortsätter Ulrika.
Könsidentitetsutredning
Könsidentitetsutredningar utförs inte inom Region Örebro län utan remiss skickas till någon av de regioner i Sverige som har uppdraget att genomföra den typen av specialistutredning. Under en könsdysforiutredning kommer man fram till om diagnosen könsdysfori föreligger eller inte och det är först därefter som en behandling kan påbörjas.
– Vårdförloppet är långt med många delmoment vilket kan vara frustrerade för en del men också till nytta för att inte fatta förhastade eller felaktiga beslut om sin kropp i de fall där andra bakomliggande orsaker påverkar tankarna om den egna könsidentiteten, konstaterar Ulrika.
– Att regionen nu öppnar en mottagning för samordning av stöd och vård för transpersoner är en viktig och nödvändig del av vårdens utveckling i regionen, inte minst inom psykiatrins område. Jag är glad att vi nu kan erbjuda detta till de det berör på hemmaplan, säger Carina Dahl (S), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden och ordförande i beredningen för psykiatri, hjälpmedel och habilitering.
– Vi ser mycket positivt på att Region Örebro län förnyar sina rutiner till det bättre för transpersoner och deras anhöriga, säger Cristian Rehn Janowicz, verksamhetsledare på RFSL Örebro. Vi har under många år kämpat för att transvården i Örebro ska vara acceptabel. Möjligheterna för transpersoner att komma till utredning har i vår region skiljt sig mot andra regioner, där det i Örebro har varit krångligare och mer tidskrävande att få remiss. Att samordna transvården och därmed sänka tröskeln för att kunna ta del av den vård som är avgörande för mångas liv och hälsa anser vi är angeläget ur ett rättighetsperspektiv. Vi ser fram emot vårt fortsatta samarbete med Ulrika.
Fakta – könsdysfori
När en persons könsidentitet inte stämmer överens med det registrerade könet kan det innebära ett psykiskt lidande som t ex depression, ångest och social isolering och/eller en försämrad förmåga att fungera i vardagen och i relation till samhällets normer. Könsdysfori finns i alla åldrar från barn till vuxna.
En könsidentitetsutredning består av psykiatriska, psykologiska och psykosociala delar. Syftet är att bedöma om och i vilken utsträckning patienten lider av könsdysfori. Utredningen och behandlingen är en komplex och mångårig vårdprocess där olika professioner och verksamheter är inblandade.
Den som har tankar och funderingar kring sin könsidentitet och vill prata med någon kan vända sig till:
- Skolhälsovård/studenthälsa
- Ungdomsmottagningen
- Mottagningen för könsdysfori
- RFSL Örebro
Hälsa | Lokalt
Örebronyheter
Källa Region Örebro län
Related Posts
Latest News
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login