Region Örebro län har landets bästa njursjukvård

By on 8 mars, 2017

Njursjukvården i regionen är bäst i landet enligt Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser. Doroty Karlsson, Lindesberg, är en av de njurpatienter som går på dialys i regionen.

I morgon är det Världsnjurdagen, en dag då njurarnas viktiga funktion för vår hälsa uppmärksammas på olika sätt. Njursjukvården i Region Örebro län ligger bäst till i landet enligt Sveriges kommuner och landstings, SKL, Öppna jämförelser. Regelbundna uppföljningar, kontinuitet och engagerad personal är viktiga framgångsfaktorer som har lett till landets bästa njursjukvård.

I Öppna jämförelser är det fem olika kvalitetsindikatorer som har följts upp, och för samtliga ligger Region Örebro län bättre till i måluppfyllelse än snittet i riket, vilket ger regionen en topplacering.

– Det är glädjande att vi ligger i topp, men jag brukar säga att det aldrig är så bra att det inte går att göra ännu bättre, säger Anne Bergman, avdelningschef för dialysmottagningen i Lindesberg.

Regelbundna uppföljningar och kontinuitet tror hon är en stor del av förklaringen till de goda resultaten när det gäller njursjukvården i länet.

– Här i Lindesberg har vi till exempel läkarbesök var tredje månad, och när det gäller sjuksköterskorna jobbar vi väldigt personcentrerat med patienterna. Det gör att vi snabbt ser om det är något i behandlingen som behöver korrigeras, berättar Anne Bergman, som också lyfter fram patienternas delaktighet i sin vård som en framgångsfaktor.

Anne Bergman är också övertygad om betydelsen av att hela personalgruppen är delaktig i utvecklingsarbetet där man har tydliga mål för att göra vården ännu bättre.

Starkt engagemang i personalgruppen
Ursula Wopenka är sektionsansvarig läkare på njursektionen vid USÖ och gläds precis som Anne över resultatet. Ursula lyfter bl.a. personalens engagemang som en viktig del i det framgångsrika arbetet.

– Det är mycket glädjande att få en så bra placering i en nationell jämförelse. Sedan tidigare finns ett starkt engagemang i personalgruppen för att ta tillvara denna patientkategoris intresse. På senare år har vi eftersträvat en god och jämn kvalitet inom de olika delarna av vår breda verksamhet. Det finns många parametrar att ta hänsyn till och följa och det är tillfredställande att kunna konstatera att vår måluppfyllelse, avseende de av SKL utvalda indikatorerna, står sig väl i en jämförelse.

Kerstin Örn är ny chef på Dialysmottagningen på Karlskoga lasarett och är inne på likande spår som sina kollegor.

– Den riktiga utmaningen nu är att behålla de fina resultaten. Jag har precis klivit in som ny chef så viktigt för mig är att behålla personalens motivation och värdesätta deras goda arbete. All personal på dialysmottagningen har länge arbetat medvetet för att anpassa och utveckla verksamheten och att personalen även ser människan i varje patient och gör sitt yttersta för att bemöta dem på rätt nivå, tror jag är avgörande faktorer som vi ska arbeta vidare med. Personal som trivs, nöjda patienter och goda medicinska resultat går hand i hand, säger Kerstin Örn.

Om Världsnjurdagen
Världsnjurdagen äger rum varje år den 9 mars och är instiftad av (ISN) International Society of Nephrology och (IFKF) International Federation of Kidney Foundations. Dagen syftar till att öka medvetenheten om njurarna och deras viktiga funktion för vår hälsa och att minska frekvensen och effekterna av njursjukdom och dess tillhörande hälsoproblem i hela världen.

Lokalt | Hälsa
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login