Regeringens krispaket räcker inte för att kompensera idrotten i vårt län

By on 12 maj, 2020
Charlotta Stenhem och Josefin Gullbrand

En ny undersökning som presenteras idag visar att idrottsrörelsen drabbas hårdare av coronapandemin än man tidigare beräknat och att regeringens krispaket på 500 miljoner kronor täcker knappt hälften av förlusterna.

Resultatet av den enkät som Riksidrottsförbundet skickat till landets föreningar visar att inställda evenemang och minskade intäkter landar på ett minus på 1,2 miljarder kronor fram till sista juni. För Idrottsrörelsen i Örebro län innebär det ett bortfall på nära 60 miljoner kronor.

Totalt har 3 000 idrottsföreningar svarat på Riksidrottsförbundets enkät. Det är knappt 20 procent av landets föreningar. I Örebro län har 71 föreningar av totalt 532 föreningar svarat, vilket motsvarar en representation på drygt 13 procent.

– Många idrottsföreningar har ännu inte svarat, men siffrorna ger oss insikt om hur hårt idrottsrörelsen i vårt län drabbats av den pågående pandemin, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef RF-SISU Örebro län.

Hela 56 av de totalt 60 miljonerna som de 71 Örebroföreningarna redovisat avser uteblivna intäkter och kvarvarande kostnader för inställda evenemang. De största summorna drabbar idrottsföreningarna med elitverksamhet, men även motionsverksamheter drabbas hårt. I sammanställningen ingår Kumlaindianerna, KIF och ÖSK fotboll och Örebro Volley, bland annat, medan Örebro Hockey inte svarat på undersökningen ännu.

– Vi vet att evenemang är viktiga inkomstkällor och avgörande för genomförandet av de flesta idrottsföreningars verksamhet, säger Charlotta Stenhem.

Valborgsfiranden, IFK Hallsbergs Skärstorsdagdans, Nitro Nora Bandys Bilbingo, IF Nerikes SM-arrangemang och Örebrocupen i innebandy är några exempel på den omfattande evenemangsverksamheten som ställts in.

De övriga 4 miljoner kronorna som idrottsrörelsen i länet redovisar i ekonomiskt bortfall handlar om uteblivna träningsintäkter som slår hårt mot barn- och ungdomsverksamhet och även motionsverksamhet för vuxna på gym- och styrketräningslokaler, samt studentaktiviteter på Universitetet.

– Restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten är nödvändiga och följs av idrotten, men har slagit mycket hårt mot ekonomin för idrottsföreningarna i vårt län, säger Charlotta Stenhem.

Ekonomi | Länet
Örebronyheter

Källa RF/SISU

You must be logged in to post a comment Login