Regeringen vill minska statens kontroll över ATG

By on 25 december, 2024
Genrebild

Regeringen har beslutat om propositionen Avveckling av statliga kasinon. I propositionen bedömer regeringen att kontrollen över Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) bör överlämnas till bolagets ägare, förutsatt att hästnäringens långsiktiga finansiering kan säkerställas utan statlig kontroll.

Den statliga kontrollen över ATG regleras bland annat i ett avtal mellan staten och ATG:s ägare. Det ursprungliga avtalet från 1970-talet klargjorde ansvaret mellan staten och ägarna, när ATG hade en särställning på spelmarknaden och ensamrätt på vadhållning på hästar.

Efter omregleringen av spelmarknaden 2019 förlorade ATG sin särställning, men den statliga kontrollen har kvarstått. Regeringen anser att en minskad statlig kontroll över ATG är en återstående del av omregleringen av spelmarknaden, eftersom ATG i dag inte längre har den särställning som tidigare motiverade statlig kontroll.

Regeringen avser därför att se över avtalet. Syftet med översynen är att begränsa den statliga kontrollen samtidigt som en långsiktig finansiering av trav- och glappsporten samt HNS:s verksamhet säkerställs. Trav- och galoppsporten har nämligen än i dag sin huvudsakliga finansiering från ATG och HNS:s får årligen medel från bolaget.
Om avtalet mellan staten och ATG

Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) ägs av förbunden Svensk Travsport och Svensk Galopp. Bolaget bildades 1974 på initiativ av staten, som tillsatt en utredning med anledning av trav- och galoppsportens dåvarande ekonomiska problem. Den lösning som utredningen föreslog var att bilda ett gemensamt bolag, för spel på hästar som sedan fördelade överskottet till trav- och galoppsporten.

Staten och förbunden ingick ett avtal som bland annat reglerade ansvarsfördelningen mellan staten, förbunden och ATG. Fram till omregleringen innebar det avtalade upplägget i korthet, att ATG hade ensamrätt att erbjuda vadhållning på hästar i Sverige och att överskottet skulle gå till trav- och galoppsporten samt Hästnäringens nationella stiftelse (HNS).

Genom omregleringen av spelmarknaden 2019 förlorade ATG sin ensamrätt att tillhandahålla spel på hästar. Den så kallade Spellicensutredningen konstaterade inför omregleringen, att det inte kan anses motiverat att staten har så stor kontroll över bolaget på den omreglerade spelmarknaden.

I det nu gällande avtalet anges fortsatt att bolagets ansvar, utöver spelverksamheten, är att ställa ekonomiska resurser till hästsportens och HNS:s förfogande. Avtalet innehåller även bestämmelser som ger staten viss kontroll över ATG. Staten utser en majoritet av ledamöterna i bolagets styrelse, regeringen ska godkänna bolagsordningen och ägarna får inte överlåta sina aktier utan regeringens godkännande.

Om det inte finns ett avtal ska ATG enligt bolagsordningen genast träda i likvidation. Avtalet innehåller vidare bestämmelser om långsiktighet i travbanornas skötsel, högt djurskydd och socialt ansvarstagande.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Finansdepartementet

You must be logged in to post a comment Login